Niske temperature i vjetrovi koje je donijela oluja u SAD-u i Kanadi mogu dovesti do promrzlina na goloj koži za samo pet do 10 minuta, upozorili su stručnjaci.

Vlasti u većem dijelu Kanade i SAD-a su izdale upozorenja o zimskim vremenskim prilikama koja se protežu od obale sve do granice SAD-a i Meksika.

Ovi teški zimski uvjeti uzrokovali su najmanje tri smrtna slučaja u Kentuckyju, kazao je tamošnji guverner, piše CNN.

Glavni aerodromi su otkazali a hiljade letova zbog oluje, a od petka ujutro više od 1,3 miliona od Texasa do Mainea ostalo je bez struje, jer su jaki vjetrovi oštetili dalekovode širom istočnog dijela SAD-a. Nestanci struje zabilježeni su i u Kanadi, što je pogodilo 284.000 ljudi u pokrajinama Quebec i Ontario, javlja BBC.

VEZANI TEKST - Zimska oluja i ekstremna hladnoća zahvatili SAD, temperature padaju i do minus 50

Nacionalna meteorološka služba SAD-a rekla je da je više od 200 miliona ljudi, ili otprilike 60 posto stanovništva SAD-a, pod nekim oblikom upozorenja o zimskim vremenskim prilikama.

Veći dio Kanade, od Britanske Kolumbije do Newfoundlanda, također je pod upozorenjima na ekstremnu hladnoću i zimske oluje.

Nekoliko školskih odbora u Ontariju, uključujući Toronto, otkazalo je nastavu.

Građani su upozoreni i na poplave.

CNN javlja da zvaničnici predviđaju da bi jezero Ontario moglo imati talase do 11 visokih u petak uvečer. Jezero Ontario prostire se na granici SAD-Kanada i omeđeno je državom New York na jugu.

I jezero Erie, još jedno veliko, koje je na jugu omeđeno državama Ohio, Pensilvanija i New York, također bilježi brz rast nivoa vode. Stiglas u i upozorenja da će u nekoliko područja oko Buffala i Nijagare doći do poplava. Istovremeno, Okrug Nassau u New Yorku ispumpava vodu iz poplavljenih područja dok se približava druga, jača oluja.

Obalne poplave zabilježene su i u Maineu, gdje se zatvaraju putevi. Video snimci prikazuju talase koji se razbijaju duž obale i preplavljuju okolne ulice.