open-navfaktor-logo
search
Obnova
Arhivu BiH Općina Centar donirala 30 hiljada maraka
Arhiv BiH raspolaže sa više od 15 kilometara arhivske građe, koja je tematski razvrstana i datira od perioda Austro-Ugarske
12.07.2019. u 16:37
get url
text

U prostorijama Arhiva Bosne i Hercegovine, koji je smješten u zgradi Predsjedništva BiH potpisan je ugovor o donaciji Općine Centar u iznosu 30 hiljada maraka Arhivu BiH za rekonstrukciju depoa. Ugovor su potpisali načelnik Nedžad Ajnadžić i direktor Arhiva Bosne i Hercegovine  Saša Klepić.

- Prije dvije i po godine počela je sanacija i obnova više od 20 prostorija depoa gdje do tada ništa nije građevinski urađeno od osnivanja Arhiva 1947. godine. Do sada smo uradili 60 posto posla i vjerujem da ćemo u narednih godinu dana završiti projekt koji realiziramo uz pomoć donatora, kako bismo sačuvali od propadanja bogatstvo naše arhivske građe - kazao je Klepić

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom rekao da mu je drago što Općina Centar kao odgovorna lokalna zajednica učestvuje u projektu rekonstrukcije prostorija u depou gdje se čuva vrijedna arhivska građa iz cijele Bosne i Hercegovine i pozvao ostale odgovorne lokalne zajednice da se uključe u ovaj projekt.

O vrijednoj arhivskoj građi ove institucije govorio je Šimun Novaković, zamjenik direktora Arhiva BiH. Pri tome je naglasio da se arhivska građa mjeri u metrima i da Arhiv BiH raspolaže sa više od 15 kilometara arhivske građe, koja je tematski razvrstana i datira od perioda Austro-Ugarske pa do današnjih dana i sadrži historijsku građu koju su sve institucije koje su djelovale na prostoru Bosne i Hercegovine predavale na čuvanje u depo Arhiva BiH, navodi se u saopćenju Općine Centar.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.