navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Proljetni makeover

Arhitektica Maida Imamović otkrila kako uz malo novca preurediti stan

Tokom pandemije, kada ste daleko više vremena provodili u kući, nego ranijih godina, vjerovatno ste primijetili hiljadu stvari koje treba popraviti, zamijeniti, baciti...

Objavljeno: 27.02.2022. u 09:00
get url
text

Po glavi vam se motaju ideje o velikom preuređenju vašeg životnog prostora, ali jasno vam je kako za to nemate baš puno novca.

Ipak, neke stvari možete uraditi i bez prevelikog ulaganja, a uz minimalne izmjene vaš stan će izgledati potpuno drugačije i što je najvažnije – ljepše i ugodnije mjesto življenja.

Maida Imamović, dipl. inžinjer arhitekture

Ako baš i niste vični unutrašnjem uređenju, a pogotovo uz malu sumu novca, kako ćete to uraditi otkrila je Maida Imamović, dipl. inžinjer arhitekture.

- Za početak treba znati da - bilo kakvu promjenu da učinite, vodite računa da se stilski uklapa u prostor – kaže Imamović i u nastavku daje nekoliko preporuka:

 

- Okrečite samo jedan zid u omiljenu nijansu. Krajnji efekt bit će osvježena i ljepša prostorija.

- Novi dekorativni predmeti podići će svaki dnevni boravak na viši nivo. Vaze, slike, jastučići na sofi ne koštaju puno, a osvježit će svaki prostor.

- Ako niste odavno, proljeće je pravo vrijeme da napravite novi raspored namještaja, vodeći računa o dimenzijama. Prebacite komodu iz jednog dijela u drugi i vaša prostorija izgledat će drugačije.

Trpezarijski prostor

 

Osvježenje možete napraviti novim stolnjakom u omiljenoj boji, promjenom rasvjetnog tijela ili dodavanjem cvjetnih dekoracija/aranžmana.

Kuhinja

 

Proljetno doba je pravo vrijeme za generalno čišćenje kuhinje. Rasteretite prostor od bespotrebnih stvari koje ne koristite i napravite bolju organizaciju unutar elemenata. Time ćete sebi olakšati korištenje kuhinje i osjećati se bolje dok u njoj pripremate obroke za svoju porodicu.

Čak i nove kuhinjske salvete mogu biti odlična ideja za osvježenje kuhinjskih prostora.

Dnevni boravak

 

Vjerovatno, kao i većina ljudi, u dnevnom boravku provodite najviše slobodnog vremena, pa je vrlo važno da taj prostor bude udoban i baš prema vašoj mjeri.

Prazne zidove upotpunite sa novim slikama ili zamijenite dekorativne jastučnice veselijim bojama i dezenima.

Veliku promjenu, a istovremeno ekonomičnu, možete učiniti i zamjenom zavjesa.

Biljke su uvijek dobrodošle u bilo koji prostor, ali uvijek imajte pravu mjeru u svemu. Ne zaboravite da je manje – više.

Spavaća soba - oaza mira

 

Nova posteljina definitivno će promijeniti ambijent spavaće sobe.

Na noćne ormariće dodajte par svijeća ili manju saksiju sa biljkom.

U spavaćoj sobi uvijek su dobrodošle lampe sa prigušenim svjetlom, pa ako je nemate, investirajte u jednu.