open-navfaktor-logo
search
Danas javna rasprava
Arhitektica Ena Kukić: Video o Hastahani je izrežirana slika "loše realnosti"
Na objavljeni video koji prikazuje mogući projekt na mjestu sarajevske Hastahane reagovala je Asocijacija arhitekata BiH, kao i Udruženje Eko akcija
29.05.2019. u 15:11
get url
text

Moguća izgradnja na prostoru sarajevskog parka Hastahana uzburkala je javnost u proteklom periodu, a nakon što je Općina Centar objavila video sa idejnim rješenjem Hastahane reakcije se nisu stišale.

Na objavljeni video koji prikazuje mogući projekt na mjestu sarajevske Hastahane reagovala je i Ena Kukić iz Asocijacije arhitekata BiH, koja ističe da se arhitektonska vizualizacija često koristi u obmanjivanju ciljne skupine građana.

- Svjedočimo obilju hiperrealističnih prikaza arhitekture koji svi međusobno liče, a uporište pronalaze u svjetskim digitalnim bibliotekama materijala i 3D modela koji se koriste neovisno o kontekstu. Estetski cilj vizualizatora je dostići tzv. uncanny valley nivo kojim se briše razlika između stvarnog i nestvarnog, pri čemu to nevjerovatno tehnološko dostignuće baca sjenu na sve ostale aspekte prikaza, dok kritičkog pristupa gotovo i nema. U mnogim zemljama razvijenijih kulturnih scena često na arhitektonskim konkursima nisu dopuštene hiperrealistične vizualizacije, jer je prepoznat potencijal selektivnog prikazivanja i uticanja na mišljenje javnosti ili žirija – navodi se u tekstu objavljenom na stranici Asocijacije arhitekata.

Arhitektica pojašnjava da problem nastaje kad se posmatraču prikažu stvari koje on ne može evaluirati, jer ne posjeduje znanje potrebno za razlučivanje istine od laži.

- Javnost nema arhitektonsku naobrazbu, a tendencije savremene gradnje u BiH su ostavile pojedincu malo ili nimalo prostora za učenje i razvijanje kritičkog mišljenja iz primjera neposredne okoline. Trend prezentacije projekata od društvenog značaja (a u ovako prostorno i ekonomski ograničenoj sredini je svaki izgrađeni projekat od društvenog značaja) animacijama upitne iskrenosti prikazivanja arhitekture i pomno odabrane atmosfere nerealnog instant progresa česta je pojava u mainstream medijima BiH. Tako smo za mnoge "kapitalne projekte" bh. općina imali fantazirane prikaze preporoda lokacije na kojoj se želi graditi (često problematičan) projekat – navodi se.

Kukić, kako je navela, objavljenim tekstom želi ukazati na ulogu arhitektonskih vizualizacija u obmanjivanju ciljne skupine građana kojima su vizualizacije u ovom slučaju namijenjene.

- Uspjeh potencijalnog projekta zavisi od njegove reakcije na potrebe i probleme lokacije. Iz tog razloga se često, kao i na primjeru videa o novoj Hastahani, prije budućeg izgleda prikaže i pažljivo izrežirana slika "loše realnosti", koristeći se metodama zastrašivanja poput krupnih kadrova neposredne opasnosti (šprice, izvori zaraze i sl.) računajući da će ovi vizuali izazvati primarnu reakciju straha i želje za promjenom, umjesto svijesti o tome da je današnja situacija takva zahvaljujući dosadašnjoj sistemskoj politici vlasti. Javna dobra, naročito prostori, namjerno se zapuštaju da bi se onda stanovništvu sugerisalo da se nešto mora učiniti a da za to nešto nema novca, pa se mora dati privatniku na raspolaganje – navodi Kukić.

Na video Općine Centar reagovalo je i udruženje Eko akcija iz kojeg ističu da se radi o skupoj reklami, kojom je zapravo "načelnik Nedžad Ajnadžić platio promociju vlastite sramote", jer se u prezentaciji pokazuje smeće, inekcije i zapušteni dio parka, koji se nalazi upravo na području ove Općine.

- Na reklami je prikazan zapušteni park udaljen ni 200 metara od njegove kancelarije. U pitanju je opšta strategija namjernog zapuštanja zelenih površina da bi ih se otelo ljudima i stavilo u privatne džepove. Nije slučajnost da na 10.760 m2 Hastahane nema niti jedne kante za smeće – naveli su iz Eko akcije, dodajući da se verzija reklamirana na promotivnom videu i na stranici Općine potpuno razlikuje od verzije Nacrta odluke o izmjenama i dopunama Regulacionog plana Gradski centar Marijin dvor-lokalitet Hastahana prezentirana u pstorijama MZ Marjin Dvor tokom trajanja javnog uvida.

{$galerijaFotografija}

Javna rasprava o budućnosti parka Hastahana održat će se danas sa početkom u 17 sati.

 

hastahana2.png
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.