open-navfaktor-logo
search
Urbani mobilijar
Arhitektica Amela Iskrić Hadžić iz Jajca: Viona će biti velika pomoć turistima u BiH
Arhitektica Amela Iskrić Hadžić iz Jajca osmislila je urbani mobilijar s funkcijama digitalnog info kioska i pametne klupe kojoj je dala ime Viona.
09.04.2022. u 21:52
get url
text

Sasvim slučajno došla je na ideju za ovu svoju inovaciju, kako nam je rekla, veliki broj turista dolaze u Jajce i ne mogu pronaći baš sve potrebne informacije na jednom mjestu.

– Od ideje koja je osvojila nagradu do realizacije prvog prototipa prošli smo trnovit put, s vrlo ograničenim domaćim resursima a sve to dodatno otežano restrikcijama tokom pandemije. Stoga mogu sa sigurnošću da kažem da sam izuzetno ponosna na svoj vrijedni tim mladih, pametnih i ambicioznih ljudi koji su dali svoj maksimum kako bi Viona ugledala svjetlost dana. Ovo je naš prvi model, a već radimo na nadogradnji i kreiranju pametnih digitalnih rješenja i u drugim sektorima osim turizam - kaže za Jajceonline arhitektica Amela Iskrić Hadžić.

Ova pametna klupa itekako će olakšati boravak turistima u kraljevskom gradu Jajcu, ali i drugim gradovima.

– Na ideju sam došla živeći u Jajcu koje svake godine posjeti desetine hiljada turista i često sam bila svjedok situacijama u kojima turisti pitaju prolaznike pitanja poput: "Izvinite, gdje možemo jesti?" ili "Čuli smo da imate jezera, ali kako možemo doći tamo?" Dakle, turisti se nisu mogli snaći iako postoji mnogo informacija na internetu, info point, pa možemo onda zamisliti kako je to tek u drugim turističkim mjestima koji nemaju nikakav turistički servis. U tome je njena najveća razlika od konkurencije: to nije samo klupa, to je jedan turistički servis koji usmjerava turiste ka sadržajima koje neko mjesto nudi, a istovremeno vrši promociju domaćih ugostitelja, zanatlija, proizvođača eko hrane i suvenira, sve velikog touch screen-a. Osim toga, sistem je centraliziran, podaci se ažuriraju tako da ste sigurni da informacije koje dobijete putem Vione su 100% provjerene i tačne, za razliku od google pretrage i web stranica. Sadržaji koje su turisti najčešće pretraživali pokazuju da općine trebaju usmjeriti resurse u razvoj tih segmenata turističke ponude, kazala je Amela Iskrić Hadžić.

"BH Telecom" je prepoznao, podržao i nastavlja da sarađuje u razvoju ovog značajnog infrastrukturnog projekta koji promoviše i povezuje turističke znamenitosti Bosne i Hercegovine.

– Kada smo se prijavili na Start IT Up takmičenje BH Tech LAB platforme uopće se nismo nadali da će našu ideju prepoznati i valorizirati visokim 2.mjestom jedna od vodećih bosansko-hercegovačkih kompanija – BH Telecom. Konkurencija od preko 20 startup-a iz Bosne i Hercegovine je bila zaista jaka, a mi smo konkurisali samo s idejom, nekoliko lijepih 3D rendera i jakom željom da pokažemo da je turizam u Bosni i Hercegovini snažan resurs privrednog razvoja. U svijetu startup-a vrlo rijetko se dešava da investitori ulažu u ideje. Zato je posebno važno istaknuti da, kada niko nije vjerovao u našu ideju, BH Telecom nam je ukazao povjerenje, nagradio nagradom od 30.000 KM i time nam dao mogućnost da tu ideju realiziramo. Kada vam je neko poput BH Telecoma partner onda su vam sva vrata otvorena, mnogo je lakše naći svoje mjesto na tržištu i prezentirati se javnosti, istakla je ona.
Prva Viona klupa zaživjet će u Jajcu odakle je i potekla, a za njom vlada interes i drugih lokalnih zajednica.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.