Nasuprot takvoj podršci, delegacija kršćanskih velikodostojnika uspjela je ući u naselje Sheikh Jarrah uprkos blokadi izraelskih snaga sigurnosti. Izraelske snage su na ulazu u naselje postavile barikade kako bi spriječile dolazak Palestinaca koji se solidarišu sa stanovnicima tog jerusalemskog kvarta.

Ipak, delegacija kršćanskih vjerskih poglavara, čelnika i predstavnika kršćanskih organizacija, uspjela je ući kako bi izrazila solidarnost sa stanovnicima tog naselja, izvijestila je reporterka Najwan Samri. Tenzije su porasle u tom naselju od prošle nedjelje, nakon što je izraelski sud naložio deložaciju palestinskih porodica.

Za Al Jazeeru je pored barikada govorio Theodosios Atallah Hanna, arhiepiskop grčko-pravoslavnog patrijarhata u Jerusalemu.

- Kao kršćanska delegacija koja je došla danas, željeli smo ovom posjetom potvrditi naše nacionalno, ljudsko, palestinsko, kršćansko-islamsko jedinstvo. Ovo nije samo posjeta solidarnosti, već smo željeli naglasiti da su naše patnje zajedničke, boli zajedničke… Mi smo jedan narod koji se bori za slobodu i dostojanstvo i povratak otete slobode - istakao je on i dodao:

- Ovo je politika etničkog čišćenja koju ne može prihvatiti čovjek koji drži do moralnih i ljudskih vrijednosti.

VEZANI TEKST - Banja Luka i Trebinje poslali poruku podrške Izraelu

Arhiepiskop se osvrnuo i na represiju izraelskih snaga koja je usmjerena jednako na kršćane i muslimane.

- Naša rana je zajednička, bez obzira radi li se o Jerusalemu, naselju Sheikh Jerrah, ili o Gazi, opkoljenoj Gazi koja je izložena neprijateljstvu i s kojom se solidarišemo. Palestinski narod je u svakom mjestu istrajan je u ovoj borbi i izražavanju pripadnosti ovoj svetoj zemlji - rekao je pravoslavni poglavar.

Palestinci, dodao je, neće podići zastavu predaje.

- Mi smo kršćani, Palestinci, pripadamo istočnom kršćanstvu koje se pojavilo na ovoj svetoj zemlji. Pripadamo Palestini, kao zemlji, pitanju, narodu, identitetu, porijeklu. Svi smo Palestinci, vjera nas ne razdvaja. Naše jedinstvo u odbrani Jerusalema je jako - naveo je.

Dalje je Hanna kazao kako se mora istaknuti da oni "koji su upali u džamiju Al-Aksa isti oni koji su napali kršćanske vjernike koji su se uputili u Baziliku Svetoga groba kako bi se molili i obilježili Uskrs".

- Naša bol je zajednička, naša patnja je zajednička. Okupator se bori protiv svih nas bez izuzetaka. Zato moramo unaprijediti naše jedinstvo, naše kršćansko-islamsko bratstvo… Otkako je počela kriza u naselju Sheikh Jerrah obratili smo se svim kršćanskim autoritetima u svijetu, pa i islamskim, kako bi se čuo glas nas Palestinaca, a to je glas istine i pravde. Apelovali smo na sve te institucije da se solidarišu sa palestinskim pitanjem - naveo je Theodosios Atallah Hanna, arhiepiskop grčko-pravoslavnog patrijarhata u Jerusalemu.