open-navfaktor-logo
search
Irak
Arheolozi otkrili drevni grad ispod rijeke Tigris
Oko 3.400 godina star grad iz doba carstva Mitani otkriven je na rijeci Tigris u Iraku.
01.06.2022. u 09:06
get url
text
Drevni grad u Tigrisu

Otkrio ga je tim njemačkih i kurdskih arheologa, a grad je vjerovatno bio dio Mitanijevog carstva oko 1550–1350. godine prije nove ere. 

Irak je teško pogođen klimatskim promjenama s ekstremnim sušama vode i kako bi spriječila umiranje usjeva, zemlja je bila prisiljena povući velike količine vode iz akumulacije Mosul.

Kako se voda povlačila, otkriven je grad iz bronzanog doba koji je bio potopljen prije nekoliko decenija bez ikakvih prethodnih arheoloških istraživanja.

Sam tim je uključivao kurdskog arheologa dr. Hasana Ahmeda Qasima, predsjednika Arheološke organizacije Kurdistana, i njemačkih arheologa prof. dr. Ivanu Puljiz (Univerzitet u Freiburgu), prof. dr Petera Pfälznera (Univerzitet u Tübingenu).

Bili su zapanjeni netaknutim stanjem nekih nalaza, koji su uključivali nekoliko velikih građevina, masivno utvrđenje sa zidinama i kulama, monumentalnu, višespratnu zgradu za skladištenje i industrijski kompleks. Pronašli su i pet keramičkih posuda.

- Skoro je čudo da su klinaste ploče napravljene od nepečene gline preživjele toliko decenija pod vodom - kazao je Peter Pfälzner, piše Unilad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.