open-navfaktor-logo
search
Trodnevna žalost
Argentinci se u suzama opraštaju od legendarnog Maradone
Argentinci i brojni njegovi simpatizeri širom zemlje opraštaju se od legendarnog argentinskog fudbalera Diega Armanda Maradone koji je preminuo jučer u Buenos Airesu od posljedica srčanog udara.
26.11.2020. u 10:48
get url
text

Brojni građani su izašli na ulice u Buenos Airesu kako bi se oprostili od Maradone, dok su mnogi navijači ispred ulaza poznate La Bombonere, stadiona Boca Juniorsa, za koje je igrao argentinski fudbalski as, ostavili cvijeće i zapalili svijeće.

Širom Argentine se provode pripreme za, kako se očekuje, masovni i emotivan oproštaj od preminule fudbalske legende.

Očekuje se da će se oko milion ljudi uputiti u Buenos Aires tokom sljedeća dva dana, prema procjenama vladinih zvaničnika, koji su u srijedu potvrdili da će se oproštajna ceremonija održati i u Casa Rosadi, sjedištu izvršne vlasti i predsjednika Argentine.

Glasnogovornik vlade kazao je novinarima da će se tijelo Maradone nalaziti u zatvorenom kovčegu u Palati patriota. Ulaz za građane će biti otvoren danas od 6 pa sve do 16 sati, kako bi se mogli oprostiti od fudbalskog velikana, kao i u petak.

{$galerijaFotografija}

Legendarni Argentinac je preminuo u 60. godini u srijedu ujutru od posljedica srčanog udara u svom domu u Tigreu.

Ured argentinskog predsjednika u srijedu je proglasio trodnevnu žalost u zemlji povodom smrti Maradone.

Maradona je rođen 30. oktobra 1960. godine u Buenos Airesu. Tokom blistave karijere igrao je za Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelonu, Napoli, Sevillu, Newell's Old Boys. Karijeru je okončao u Boca Juniorsu 1997. godine. Bavio se i trenerskim poslom, a najozbiljniji angažman imao je od 2008. do 2010. godine kada je vodio reprezentaciju Argentine.

S nacionalnim timom Argentine kao igrač je postao svjetski šampiona 1986. godine u Meksiku. U dresu reprezentacije odigrao je 91 utakmicu i postigao 34 gola.
 

Maradona
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.