open-navfaktor-logo
search
Gaučosi u polufinalu
Argentina ima novog heroja: Triler u Kataru, Messi ide na megdan Hrvatskoj
Penali su odlučili još jednog putnika u polufinale Svjetskog prvenstva u Kataru.
09.12.2022. u 22:57
get url
text

Nakon što je Hrvatska šokirala i na penale izbacila Brazil, u drugom četvrtfinalnom dvoboju Argentina je u trileru srušila Nizozemsku.

Argentina je do 83. minute vodila 2:0, ali onda je rezervista Wout Weghorst sa dva pogotka odveo meč u produžetke, a kasnije i penale.  Gaučosi slave golmana Emilliana Martineza koji je odbranio dva udarca sa 11 metara.

Argentincima je do prednosti došla u 35. minuti. Messi se sjurio prema golu Nizozemske, a zatim dodavanjem, kako on to najbolje zna, gurnuo Molinu u gol-šansu, a ovaj je pospremio loptu u mrežu. Za igrača Atletico Madrida to je bio prvjenac u nacionalnom dresu.

Argentina je uduplala vodstvo u 73. minuti. Dumfries je naivno srušio Acunu u šesnaestercu, a sudija Lahoz nije se mnogo dvoumio kada je pokazao na kreč. Loptu je na 11 metara namjestio Messi, sigurno šutirao i zatresao mrežu za četvrti pogodak na Mundijalu. Jedan od najboljih fudbalera svih vremena na svjetskim prvenstvima ima ukupno 10 pogodaka, čime se izjednačio s Gabrielom Batistutom kao najboljim strijelcem Gaučosa u historiji Mundijala.

Nizozemsku se vratila u finišu.  On je ušao u igru u 75. minuti, a u 83. minuti je pogotkom glavom smanjio deficit.

Weghorst je u 11. minuti nadoknade pogodio za 2:2. Nizozemska je imala slobodan udarac, loptu je namjestio Koopmeiners. Svi su očekivali njegov udarac prema golu, ali on je kratko odigrao za Weghorsta koji je poslao loptu iza leđa argentinskog golmana.

Veliku šansu da Argentini vrati prednosti imao je Martinez u 115. minuti, ali je lopta na putu prema golu pogodila Van Dijka i završila pored gola. Ozbiljno je napadač Intera zaprijetio i u 118. minuti kada je njegov snažan udarac odbranio nizozemski golman. Di Marija je u 120. minuti iz kornera pokušao iznenaditi, ali čuvar mreže Noppert bio na visini zadatka. Nekoliko trenutka poslije stativa je spasila Nizozemsku nakon udarca Fernandeza. Bila je to posljednja prilika da se rezultat promijeni.

Martinez je u prvoj seriji odbranio šut Van Dijka, a Messi bez problema podio za prednost Gaočosa.

Golman Argentine skinuo je penal Berghuisu na početku druge serije, dok je Paredes bio precizan uduplavši vodstvo Argentine.

Tek u trećoj seriji Nizozemci su uspjeli pogoditi. Precizan je bio Koopmeiners. Montiel je postigao gol za Argentinu za 3:1.

Weghorst je nakon dva gola u "regularnom" dijelu bio precizan i sa 11 metara, a Fernandez je propustio odvesti Argentinu odvesti u polufinale. Šutirao je pored gola.

De Jong je izjednačio na 3:3, a Martinez je realizirao peti penal  za Argentinu i odveo svoj tim na megdan Hrvatskoj.

Još dva četvrtfinalna duela na rasporedu su sutra. Od 16 sati igraju Portugal i Maroko, a od 20 sati Engleska i Francuska.

Polufinale između Argentine i Hrvatske igra se 13. decembra, a drugi polufinalni susret zakazan je za 14. decembar.

Utakmica za treće mjesto na rasporedu je 17., a veliko finale 18. decembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.