navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kraljica soula

Aretha Franklin još nije sahranjena a borba oko nasljedstva je već počela

Dvije sedmice je otkako je Aretha Franklin umrla u dobi od 76 od raka gušterače, a slavnu "kraljicu soula" sahranit će 31. avgusta.

Objavljeno: 24.08.2018. u 17:06
get url
text
Aretha Franklin Foto: EPA

Ali i prije nego što će je ispratiti na posljednji počinak, počinje se komplicirati priča oko njenog nasljedstva jer veličanstvena pjevačica iza sebe nije ostavila ni oporuku, ni fondaciju.

Detroit Free Press objavio je da su njena četiri sina već predala zahtjev kao zainteresirane strane u ostavinskom postupku pri sudu u Okrugu Oakland, uprkos tome što je zakon u takvim slučajevima jasan da se imovina preminuloga mora ravnopravno dijeliti između djece. U slučaju Arethe Franklin predviđa se da slijedi duga i mučna pravosudna bitka između nasljednika, rodbine, odvjetnika i drugih. Nešto u tom smjeru već se kuha.

Aretha je bila pjevačica čija je karijera trajala od 1956. godine, koja je osvojila 18 Grammyja, imala više od 100 singlova na Billboardovim ljestvicama. Pjevala je na inauguracijama Cartera, Clintona i Obame, dobila "vlastiti" asteroid, svu silu počasnih doktorata...

Koliko je Aretha Franklin cijeloga života bila nepovjerljiva prema tome da joj neko drugi upravlja novcem, pokazuje svjedočanstvo iz New Yorkera iz 2016. da je cijelog života imala običaj tražiti honorar prije nastupa, po mogućnosti u gotovini, što bi onda natrpala u svoju torbicu koju bi tokom koncerta držala negdje na bini da joj bude na oku.

O njenim finansijama 28 godina se brinuo advokat Don Wilson.

- Dugi niz godina sam je nagovarao da osnuje fondaciju. Da me je poslušala, sada bi se izbjeglo toliko toga, ne bi se moralo ići na sud i stvari bi ostale potpuno privatne", kazao je on za Detroit FP.