open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Arena Zagreb pripremljena za prvih 100 COVID-19 bolesnika
Održano je danas službeno predstavljanje operativnog štaba Arene Zagreb u kojoj je potpuno opremljeno 100 kreveta, a ostatak dvorane bit će pripreman za prihvat COVID-19 bolesnika prema potrebama hrvatskog zdravstvenog sistema, ovisno o porastu broja zaraženih.
03.11.2020. u 19:45
get url
text

Objekat Arene Zagreb za prihvat stotinu COVID-19 pozitivnih bolesnika koji nisu u teškom zdravstvenom stanju pripremili su radnici KBC Sestre milosrdnice.

U Areni su postavljeni priručna laboratorija i apoteka te komunikacija s matičnim KBC-om Sestre milosrdnice.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je ovo još jedan korak u pripremi hrvatskog zdravstvenog sistema za prihvat COVID pozitivnih bolesnika koji će u narednom periodu pristizati na liječenje, s obzirom na porast broja zaraženih u proteklom periodu od tjedan ili dva.

- Arena će biti pomoćna zdravstvena ustanova koja će rasteretiti zdravstveni sistem - kazao je Beroš, te dodao:

- Volio bih da Arena ne bude u funkciji kao i proljetos, ali jesenas su brojke drugačije, ozbiljnije i moguće je da će ova Arena na neki način biti ispunjena bolesnicima.

Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić kazao je kako će i Hrvatska vojska pomoći u radu Arene s dva ljekara, ali kako vojska pomaže šatorima uz bolnice za prihvat COVID-19 bolesnika.

- Ovdje ćemo, u Areni, ako bude potrebe, sudjelovati sa još dodatnim timom od tri ljekara, šest medicinskih tehničara ili sestara i šest pripadnika Hrvatske kopnene vojske koji će se staviti na rapspolaganje ljekarskom timu - kazao je Banožić.

Doktor Davor Vagić iz KBC-a Sestre milosrdnice kazao je kako Arena neće biti bolnička ustanova, nego ustanova za ispomoć bolničkom sistemu cijele Hrvatske i Zagreba.

- Lakši pacijenti i srednje teški koji više neće trebati biti u bolnici bit će ovdje i osigurat će se još više kreveta za naše teške pacijente - rekao je Vagić.

Dodao je kako će opremanje stacionara Arene pomoći da Hrvatska prođe "možda kroz najveću ugrozu od Domovinskog rata".

Opremanje stacionara Arene kreće se sa 100 kreveta, s mogućnošću proširenja na 270 kreveta. Liječnički i sestrinski sistem će voditi ljekari i sestre sa KBC-a Sestre milosrdnice.

U Arenu je postavljeno gotovo 500 kreveta, kapacitet Arene je do 1.000 kreveta, a za sada je sto kreveta opremljeno bocama s kisikom i popratnim sadržajima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.