- Rezultat je to jučerašnje odluke Vlade Federacije BiH o usvajanju prijedloga mjera koje imaju za cilj osigurati dovoljne količine električne energije za sve potrošače, domaćinstva i privredu. Time su ujedno stvorene sve pretpostavke za zaključenje ugovora o snabdijevanju električnom energijom svih privrednih subjekata sa Elektoprivredom BiH, u skladu sa ograničenjem cijene iz dopunjenog Zakona o električnoj energiji od 07.01.2022. godine -  navodi se u saopćenju ArcelorMittala.

Dodaju kako su jasno upozorili da bi gašenje proizvodnje u ArcelorMittal Zenica prouzrokovalo trajne i katastrofalne posljedice po radno-pravni i materijalni položaj više od tri hiljade direktno uposlenih radnika, a ukupno 12 hiljada radnika u ovom najvažnijem privrednom lancu u našoj zemlji.

- SSS BiH pozdravlja rješenje kojim se otklanja direktna prijetnja egzistenciji više hiljada radnika i omogućava nastavak proizvodnje u gradu čelika, kao i naša energetska neovisnost, koja je, pogotovo u trenutnoj situaciji, imperativ - navode.

Zatim su od nadležnih zatražili vođenje odgovorne politike koja nas neće ponovo dovesti u situaciju direktne ugroženosti radnih mjesta u realnom sektoru i iznalažanja rješenja u zadnji čas.