Arbitražni sud za sport odbacio žalbu 47 ruskih sportista i trenera

objavljeno: 09.02.2018. u 09:49

Arbitražni sud za sport (CAS) danas je odbacio žalbu 47 ruskih sportista i trenera protiv zabrane nastupa na Zimskim olimpijskim igrama, koje danas počinju u Pyeongchangu.  

Rusi su tvrdili da ih je Međunarodni olimpijski komitet (IOC) nepravedno izbacio s Olimpijade. Do zabrane je došlo zbog dugogodišnjeg sistematskog dopinga ruskih sportista. Ipak, 169 ruskih sportista dobilo je pozivnicu od IOC-a da nastupa na ZOI u Južnoj Koreji, ali ne pod nacionalnim, nego pod olimpijskim obilježjima i pod imenom "Olimpijski sportisti iz Rusije".

U grupi, koja je uložila žalbu, bilo je i 28 sportista kojima je ukinuta doživotna zabrana nastupa na olimpijskim igrama od staren IOC-a, kada je prije tri dana CAS donio presudu da nema dovoljno dokaza da su imali koristi od sistemskog dopinga pod okriljem države.

Ipak, nakon te odluke IOC je odlučio da im ne uputi pozivnice, rekavši da odluka CAS-a nije "sklonila sumnju u doping".

Stoga niti jedan od 47 ruskih sportista i trenera, koji su uložili žalbu, neće imati pravo učešća na ZOI, koje će biti otvorene danas u 12 sati po srednjoevropskom vremenu (20 po lokalnom) na Olimpijskom stadionu u Pyeongchangu. Za tim "Olimpijskih sportista iz Rusije" nastupit će 168 sportista, s obzirom da je jedna od takmičarki odbila pozivnicu.

Zabrana ruskim sportistima izrečena je nakon istrage kojom je utvrđeno da su se tokom Zimskih olimpijskih igara u Sochiju 2014. godine dopingovali pod okriljem države.