Arapska liga najoštrije je osudila posljednja predizbodno obećanje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ocijenila ga neodgovornom i izuzetno opasnom retorikom, javlja Anadolu Agency (AA).

-Novi plan izraelskog premijera Netanyahu će dotući sve šanse za progres u bliskoistočnom mirovnom procesu - poručilo je vijeće ministara vanjskih poslova članica Arapske lige nakon sinoćnje vanredne sjednice u Kairu.

Netanyahu je u okviru predizborne kampanje obećao da će proglasiti aneksiju i nametnuti izraelski suverenitet nad Jordanskom dolinom i svim jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Iz Arapske lige su poručilo da takvi planovi u potpunosti blokiraju sve puteve za postizanje dogovora s Palestincima.

Jordanska dolina je plodna kotlina koja čini četvrtinu teritorije Zapadne obale i u kojoj živi oko 70.000 Palestinaca i 9.500 jevrejskih doseljenika.

Netanyahuove prijetnje najoštrije su osudile i brojne države, uključujući Republiku Tursku i Švedsku.

-Izborno obećanje Netanyahua, koji i dalje šalje ilegalne, nezakonite i uvredljive poruke, predstavlja rasističku aparthejd državu. Do kraja ćemo braniti prava i zakon naše palestinske braće i sestara - poručio je Cavusoglu putem Twittera.

Novoizabrana ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde kazala je kako takve izjave ugrožavanju ideju rješavanja izraelsko-palestinskog konflikta na bazi uspostave dvije nezavisne države.