Arapkinja napadnuta na pijaci u Zagrebu jer se žalila na cijene narandži

objavljeno: 09.02.2018. u 17:59

Na zagrebačkoj pijaci "Kvatrić" prodavci su napali državljanku Jemena na rasnoj osnovi, prijeteći joj smrću i vukući je za kosu. 

Hina navodi da je incident nastao nakon što se žena požalila na cijenu narandži.

Agencija navodi da je tamošnja policija protiv dvoje prodavaca podnijela prijave za prijetnje i pokušaj nanošenja teških tjelesnih povreda zbog boje kože državljanke Jemena, što se tretira kao zločin iz mržnje, a po neslužbenim podacima napad je izbio nakon što je žrtva prigovorila zbog visoke cijene tog voća.

Navodi se da je državljanka Jemena sa prijavljenim boravištem i statusom strane državljanke u Zagrebu htjela da kupi narandže na pijaci u Šubićevoj ulici, a nakon što je zbog previsoke cijene prigovorila prodavcu koji je od nje za kilogram tražio 30 kuna (nešto više od četiri eura), prodavac je počeo da je vrijeđa zbog boje kože i naziva pogrdnim imenima, da bi joj prijetio da će je ubiti.

Hina navodi da se u napad potom uključila prodavačica koja je žrtvu vukla za kosu i također vrijeđala zbog boje kože.

Navodi se da su učesnike napada primirili građani, nakon čega je napadnuta žena zatražila pomoć u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Zagreb, gde su doktori utvrdili lakše povrede ruku i glave.

Zagrebačka policija je saopćila da se napad desio 6. februara i da osumnjičenog 41-godišnjaka tereti za prijetnju, a 39-godišnjakinju za pokušaj nanošenja teških tjelesnih povreda Jemenki, sve u vezi zločina iz mržnje.

Prema pisanju hrvatskih medija, napadnuta Jemenka godinama sa porodicom živi i radi u Zagrebu.