open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Apsurd na Zimskom salonu knjige: Nikad manje posjetilaca, a svi koji dođu su kupci
Jubilarno, 20. izdanje Zimskog salona knjige, koji se tradicionalno održava u galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu, okupilo je 20 izlagača iz BiH i regiona.
23.12.2021. u 19:02
get url
text

U dosta manjem kapacitetu, nego kako je to bilo prethodnih godina, Salon obiluje bogatom ponudom knjiga, ali posjetilaca nikada manje.

- Ne možemo reći da smo zadovoljni posjetom. Ne znam zašto Sarajlije ovog puta ne dolaze jer ovdje ima izvanredan izbor knjiga - od beletristike, dječijih, publicistike, stručne knjige. Stvarno jedna široka paleta proizvoda koje su uvijek Sarajlije rado kupovale. Međutim svi koji dođu, oni i kupe knjige. Nevjerovatno je da svi oni koji dođu su i kupci. Sarajevo je jedan grad bogate kulturne tradicije. Činjenica je i da je pandemija prouzrokovala manje posjete, ali nadamo se da će se stanje do kraja popraviti – kazao je Zvonko Mijajlović iz izdavačke kuće Marso iz Beograda.

Zimski salon knjige bit će otvoren do 27. decembra, a među izlagačima su izdavačke kuće Art Rabic, Marso, Laguna, Hit knjiga, Nostalgija, Lijepa riječ, Maki Book, Only Smiley, Mulla Sadra, Mali princ i Karađoz.

{$galerijaFotografija}

- Ovaj salon nakon dvogodišnjeg pauziranja je ponovo na staroj lokaciji i naravno sa nešto manje izlagača. Međutim, iznimno je dobro organiziran sa jako bogatim propratnim sadržajem, a broj izlagača ne znači ništa za neku top ponudu onoga što je objavljeno u zemlji i regionu. Broj posjetitelja je manji, a pravi kupci i ljubitelji knjiga su svaki dan tu. Tako da imamo jedan apsurd da je možda manje ljudi, a više kupaca, što sa stanovišta posla i nije tako loše. Kad kažem da to nije uobičajeni broj izlagača, ne znači da je knjiga manje. Vrlo je raznovrsna i bogata ponuda, sve što je aktuelno se trenutno nalazi tu. Kod nas konkretno, pošto je u našim izdavačkim planovima dominantan domaći autor, najprodavanija knjiga je poezija Fike Daupovića "Dvosoban san", također, vrlo je tražen i novi roman "Pogibija braće Morića" Envera Imamovića. Nepresušno je interesovanje za klasike i svjetske i domaće književnosti – kazao je Almir Zalihić iz izdavačke kuće Zalihica i Knjigoljubac.

Milan Kondić iz izdavačke kuće Nostalgija iz Prijedora složio se sa kolegama da je salon jako loše posjećen.

- Preko vikenda očekujemo da će možda doći više naroda. Nadamo se. Imamo novogodišnje popuste od 20 do 50 posto – poručio je Kondić.

Zimski salon knjiga, Sarajevo, 23.12.2021
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.