Prodaja se spustila na 336 miliona jedinica, govore podaci najnovijeg izvještaja analitičara tržišta iz Gartnera. Ipak, u teškim trenucima za cijelo čovječanstvo Samsung i Xiaomi zabilježili su rast prodaje u odnosu na isti period prošle godine. Južnokorejski tehnološki div je u plusu za 2,2 posto, a kineski brend je napredovao za čak 34,9 posto. 

Xiaomi je na listi top 5 najprodavanijih s trećeg mjesta smijenio Apple, koji ima pad od 0,6 posto, pa ga već nazivaju najvećim gubitnikom trećeg kvartala.

Konačni izvještaj govori da je Samsung ostao na vrhu liste top 5 najprodavanijih brendova telefona s 80,8 miliona prodanih uređaja i tržišnim udjelom od 22 posto, na drugom mjestu je Huawei, koji je zbog pandemije i američkog bana pao za 21,3 posto i s 51,8 miliona prodanih telefona ima tržišni udio od 14,1 posto, dok je na trećem Xiaomi koji čini 12,1 posto udjela i prodao je 44,4 miliona jedinica, dok je Apple s udjelom od 11,1 posto i prodajom od 40,5 miliona iPhoneova pao na četvrto mjesto.

Listu završava OPPO s udjelom od 8,2 posto i prodajom od 30,5 miliona uređaja, koji je također zabilježio kvartalni pad od 14,7 posto u odnosu na prošlu godinu. Uprkos ne baš pohvalnim rezultatima prodaje analitičari smatraju da se tržište oporavlja i da će četvrti kvartal ove godine, kao i oni koji dolaze poslije, ostvariti rast.