Apple pokazao kako će izgledati budućnost: Predstavljen iPhone X - najmoćniji telefon ikad

Objavljeno: 12.09.17 u 21:21

Na desetu godišnjicu iPhonea, Tim Cook predstavio je, simbolično, dugo očekivani iPhone X, mobitel koji će, kako je kazao,  postaviti temelj za smartphone u narednih 10 godina.

Apple iPhone ostao je bez karakterističnih obruba oko ekrana, ali i home tipke. Tvrde da je ovo dizajn za sljedećih 10 godina, stoga je bio i potreban radikalan potez.

Ekran je sad od ruba do ruba, s urezom na vrhu, kao što se i očekivalo. Ekran je proširene rezolucije i odnosa stranica, pa se umjesto Retina i Retina HD naziva Super Retina.

Budući da nedostaje senzor otiska prsta, Apple je uveo novost: Face ID. Telefon ćete otvarati tako da ga pogledate.

Bataljunom senzora iznad ekrana, iPhone X može iz bilo kojeg kuta skenirati lice te putem neuralne mreže matematički izračunati je li osoba koja otključava mobitel uistinu njegov vlasnik.

Apple je predstavio i nove animirane emotikone koje korisnik kontroliše svojim licem. Izrazi na ovim emotikonima ovisit će od vlasnikovih što otvara sasvim nove mogućnosti i zabavne trenutke.

Kamere na iPhoneu X su 12-megapikselne, sa otvorom blende od f1.8 na običnoj i 2.4 na telephoto senzoru. Posjeduje nove filtere i bolji blic. Naravno, kao i "osmice" iPhone će imati A11 Bionic procesor, a njegova baterija će se moći puniti bežičnim putem.

Cijena će se kretati od 999 dolara.