open-navfaktor-logo
search
Država prisvojila kompaniju
Apelacioni sud u Hagu: Rusija mora platiti 50 milijardi dolara bivšim dioničarima Yukosa
Apelacioni sud u holandskom Hagu potvrdio je odluku Međunarodnog arbitražnog suda koji je ranije presudio da Rusija treba platiti 50 milijardi dolara odštete bivšim dioničarima Yukosa, jedne od najvećih svjetskih naftnih kompanija, javlja Anadolu Agency (AA).
18.02.2020. u 16:55
get url
text

Apelacioni sud, koji je ispitivao odluku Okružnog suda u Haagu koja je donesena u korist Rusije, presudio je da je nadležan Međunarodni arbitražni sud i da je odluka regionalnog suda pogrešna, te da je Rusija dužna platiti 50 milijardi dolara odštete.

Rusko ministarstvo pravde saopćilo je kako će se ponovo žaliti na odluku.

U svojoj odluci 2014. godine Međunarodni arbitražni sud presudio je Rusiji da plati 50 milijardi dolara odštete bivšim dioničarima, uz obrazloženje da se manipuliralo pravnim sistemom i prisililo Yukosovog šefa Mihaila Hodorkovskog na bankrot.

Rusija je uložila žalbu pred Okružnim sudom u Haagu, a 2016. je sud presudio da Međunarodni arbitražni sud nije nadležan za rješavanje takvih slučajeva.

Pored toga, Europski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je 2011. godine da je Rusija povrijedila pravo na pravedno suđenje s obrazloženjem da "Yukosovim advokatima nije dato potrebno vrijeme za odbranu".

Mihail Hodorkovski, koji je nakon raspada Sovjetskog Saveza pretvorio Yukos u najveću rusku privatnu naftnu kompaniju, jedno je vrijeme bio najbogatiji ruski poduzetnik. Međutim, Hodorkovski je osuđen za prevaru i utaju poreza, te osuđen na 10 godina zatvora.

Pušten je iz zatvora posebnom odlukom o amnestiji koju je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin.
Nakon bankrota Yukosa, državna kompanija Rosneft kupila je većinu dionica. Dužnosnici kompanije tada su poručili kako je sve učinjeno u skladu s zakonom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.