Rat, gubitak troje djece, teške bolesti i neimaština, sve to je obilježilo njihov život, a kao da im to nije dovoljno nesreće, prije nekoliko dana u njihovoj kući je izbio požar. Na svu sreću niko nije povrijeđen, ali im je potpuno izgorio krov i potkrovlje, a sobe u kojima borave postale su neuslovne, saopćilo je Udruženje Pomozi.ba.

- Srećom uspjeli smo izaći kroz prozor. Sin je prvi iskočio, a mi smo se merdevinama uspjeli spustiti. Međutim kako se gasila vatra, gore je sve bilo pod vodom, a sad se od vlage ne može disati. Vrata su uništena, zidovi su napukli, kupatilo je uništeno, a instalacije su stare, strah me je ovdje i boraviti – priča Bego.

Porodica Dovadžija nažalost živi bez ikakvih primanja.

- Ranije sam u Šumarstvu radio, i radio sam sve i svašta. Ali razbolio sam se, operisao karcinom debelog crijeva, imao infarkte, operisao srce, sad je ono u funkciji samo 30 posto. Ne mogu više. Volio bih da imam dvije ovce i sa njima da izađem na čist zrak – priča pokazujući silne nalaze i lijekove koje mora da pije, a za koje jedva da skupi nešto novca.

I supruga je sve lošijeg zdravlja, ali lijekove ne želi da kupi, kako bi novac ostavila djeci. Šesnaestogodišnja Ajla i jedanaestogodišnji Mihnet su odlični učenici, veliki borci a majci i ocu je teško što im ne mogu pružiti bolje uslove života.

- I oni su strašno tužni. A nama je još teže da ih gledamo takve – govori majka, dodajući da je djevojči srećom Ministarstvo za boračka pitanja osiguralo stipendiju za školovanje.

-Udruženje Pomozi.ba ovoj porodici svakog mjeseca osigura prehrambeni paket, a s obzirom na trenutno stanje, pokrećemo apel za prikupljanje novčane pomoći, kako bismo im obnovili uništeni dom. Ustupili smo telefonski broj 17021 putem kojeg se mogu donirati 2 KM, a broj je jedinstven za sve operatere - saopćili su iz Pomozi.ba.

Novac se može uplatiti i putem računa Udruženja Pomozi.ba:

PayPal:

[email protected]

Za uplate iz BiH:

Intesa Sanpaolo Banka BiH

154-180-20085330-48

Za uplate iz inostranstva:

Banks name: Intesa Sanpaolo Banka BiH

SWIFT CODE:UPBKBA22

IBAN: BA39 1541802008533048

Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo

Svrha: Porodica Dovadžija

Za uplate na račun naše organizacije u Austriji:

ERSTE BANK

IBAN: AT64 2011182266475400

BIC: GIBAATWWXXX

Wien, Oestereich

Name: hilfhelfen-pomozi.ba

Verwendungszweck: Porodica Dovadzija

Tu su i druge mogućnosti:

-Uplate putem KVIKO aplikacije bez provizije

-Uplate posredstvom Lampice kartice

-Prilozi u Pomozi.ba donacijske kutije