open-navfaktor-logo
search
Sve gora situacija
Apel udruženja "Horeca": Novo zatvaranje bi uništilo ugostiteljstvo u RS-u
Predstavnici udruženja "Horeca" u RS-u apelovali su danas na nadležne u ovom entitetu da u slučaju odlučivanja o restriktivnijim mjerama refundiraju štetu i gubitke ugostiteljima, uz ocjenu da bi novo zatvaranje uništilo ugostiteljstvo i turizam.
18.03.2021. u 12:23
get url
text

Prema podacima Zavoda za statistiku RS-a, promet u ugostiteljstvu u RS-u prošle godine je gotovo prepolovljen u odnosu na 2019. godinu.  Samo u četvrtom tromjesečju 2020. godine u odnosu na isti period godinu ranije, manji je za oko 39 posto, a u odnosu na na prosjek 2019. godine manji je za 42,6 posto.

Predsjednik udruženja "Horeca" Dalibor Šajić istakao je kako je ovaj sektor na izmaku snaga, te da bi donošenje novih mjera to još pogoršalo.

- Već 12 mjeseci ugostitelji rade sa ograničenjem. Smanjen broj ljudi koji mogu da borave u ugostiteljskim objektima, skraćeno radno vrijeme i ostale mjere koje su na snazi, dovele su do toga da je tokom prošle godine otpušteno oko 2.000 radnika i zatvoreno nekoliko poslovnih subjekata - rekao je Šajić.

Naveo je i da još uvijek nije utvrđeno da se neko zarazio u ugostiteljskim objektima.

- Ne može vlast jedne puštati da rade normalno a druge ograničavati. Gledajući prethodnu godinu osim nas i prijevoznika svi su počeli sa normalnijim radom - kazao je Šajić.

Dodaje da u ovom sektoru radi oko 14.000 ljudi, te da je pitanje njihovog opstanka i rada dovedeno u pitanje, a time i njihovih porodica.

- Imamo informacije da će doći do pooštravanja mjera. Dođe li do toga,  tražit ćemo od institucija određenu vrstu nadoknade, jer ako propisuju nešto čime nas oštećuju, onda je logično da nas i obešte - istakao je Šajić.

Naglasio je da zatvaranje samo ugostiteljskih objekata na sedam ili 14 dana nije nikakvo rješenje.

- Sve će se preseliti u stan na dan, korona žurke... Mi smo sve vrijeme izdržali sa skraćenim radnim vremenom, sa 50 posto kapaciteta dok su svi drugi radili normalno. Mi više nemamo snage - kazao je Šajić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a Saša Trivić naveo je da iz dana u dan situacija postaje sve lošija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.