open-navfaktor-logo
search
Specifična proizvodnja
Apel proizvođača jagodičastog voća: Dozvolite nam da radimo i tokom policijskog sata
Proizvođači jagodičastog voća u Federaciji BiH, prije svega malina, imaju problem sa radovima na svojim zasadima zbog policijskog sata.
27.03.2020. u 07:10
get url
text

Nermin Šutković, direktor Zemljoradničke zadruge AT  P. O.Donji Vakuf, objašnjava:

-  S obzirom na to da će mjere na smanjenju posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa trajati još sigurno dugo, naši proizvođači bit će suočeni s ograničenjima koja nameće zabrana kretanja.

Naime, prskanje malinjaka vrši se rano ujutro ili u kasnim večernjim satima uz sami zalazak sunca kako ne bi nastradale pčele. U noći subotu na nedjelju, 28. na 29. mart, računanje vremena pomjera se za jedan sat unaprijed.

Već smo u proljeću, dan će bivati duži i duži, a policijski sat počinje u 18 sati i traje do pet ujutro. Nadam se da će nadležni imati sluha za naš problem i izaći nam u susret, kako ne bi trpjela proizvodnja.

Svi se nadamo da će ovoj vanrednoj situaciji što prije doći kraj. No, ukoliko ovo stanje potraje do polovine juna kada počinje berba, onda ćemo imati dodatni problem.

Naime, otkup se radi isključivo u večernjim satima, čak i do ponoći, kako bi maline ostale svježe.

Salih Mujanović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Kopice iz Maglaja također naglašava problem zbog policijskog sata.

- Bilo bi od suštinske važnosti za naše proizvođače da im se omogući da rade i poslije 18 sati. Nadam se da će se oni izuzeti iz mjere o zabrani kretanja – kaže Mujanović.

Ističe kako su se proizvođači uglavnom na vrijeme opskrbili svim potrebnim artiklima iz poljoprivrednih apoteka.

- Mislim da što se toga tiče neće biti problema. Također, kontaktirali su nas iz UNDP-a nudeći pomoć zbog novonastale situacije.

Ona nam, na sreću, zasad nije neophodna. Ova zima je bila blaga, mart je u prvoj polovini bio neubičajeno topao, vegetacija je krenula, što su malinari iskoristili za početne poslove – naglašava Mujanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.