open-navfaktor-logo
search
Rizična grupa
Apel poslodavaca: Vozači u međunarodnom i domaćem prijevozu moraju biti u prioritetnoj listi za vakcinaciju
Grupacija poslodavaca iz djelatnosti cestovnog prijevoza uputila dopis svim nadležnim, državnim i entitetskim ministarstvima, sa zahtjevom da se poduzimu sve potrebne aktivnosti kako bi se osoblje koje vrši međunarodni i domaći prijevoz stavilo na prioritetnu listu za vakcinaciju.
06.03.2021. u 08:13
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Zašto je važno da vozači budu u prioritetnim grupama za dobijanje vakcine?

- Zbog sve češćih istupa evropskih lidera u kojima zagovaraju uvođenje pasoša/cetifikata o vakcinaciji za sve putnike koji ulaze ili se kreću unutar Evropske unije, te na osnovu činjenice da Bosna i Hercegovina još nema plan imunizacije, zatraženo je poduzimanje svih potrebnih aktivnosti kako bi se vozno osoblje koje vrši međunarodni i domaći prijevoz putnika uvrsti u prioritetnu kategoriju.

Ovakvim opredjeljenjem lidera zapadnoevropskih država dovodi se u pitanje obavljanje međunarodnog prijevoza putnika ali i roba. Navedena situacija može dovesti do potpunog zastoja u prijevozu, a što bi pored dosadašnjih negativnih utjecaja pandemije, dovelo do daljeg pogoršanja ionako teškog poslovanja, kako Centrotransa, tako i svih kompanija koje obavljaju transport prema zemljama EU - kaže Safudin Čengić, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH i generalni direktor Centrotransa.

Čengić ističe još jednu dimenziju ovog problema.

- Također, uposlenici Centrotransa ali i drugih prijevozničkih kompanija prilikom obavljanja svojih poslovnih aktivnosti svakodnevno su u kontaktu sa stotinama i hiljadama putnika čime su izloženi mogućoj zarazi koronavirusom, te smatramo da i uposlenici u javnom prijevozu putnika u BiH trebaju biti u navedenoj, prioritetnoj grupi.

Očekujemo da nadležne inistitucije prihvate navedeni prijedlog da se, pored zdravstvenih radnika i ugroženih kategorija, vozno osoblje uvrsti u prioritetnu kategoriju čime bi se izbjegle dodatne, negativne posljedice po bh. ekonomiju - naglašava Čengić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.