The Guardian

Apel na bojkot Eurovizije u Izraelu podržalo 140 umjetnika

Objavljeno: 09.09.2018. u 13:28

List The Guardian objavio je tekst kojeg je potpisalo 140 umjetnika koji su tako javno podržali apel palestinskih umjetnika na bojkot eurovizijskog takmičenja u Izraelu  

FOTO: ARHIV/EPA

Grupa od 140 umjetnika iz cijelog svijeta podržala je poziv na bojkot 64. takmičenja Eurovizije koje će se naredne godine održati u Izraelu.

List "The Guardian" objavio je tekst kojeg je potpisalo 140 umjetnika koji su tako javno podržali apel palestinskih umjetnika na bojkot eurovizijskog takmičenja u Izraelu.

-Mi podržavamo apel palestinskih umjetnika. S izraelskom državom ne treba sarađivati sve dok Palestinci ne dobiju slobodu, pravdu i prava koja im ta država oduzima - navodi se u tekstu.

Umjetnici su u tekstu podrške bojkotu podsjetili da je izraelska vojska nedavno ubila najmanje 62 Palestinaca, uključujući i najmanje šestero djece u Gazi.

-Eurovizijsko takmičenje u Izraelu treba bojkotirati sve dok Izrael nastavlja višedecenijsko ugnjetavanje osnovnih prava i sloboda Palestinaca - poručili su umjetnici.

Grupa umjetnika također je navela da je nedovoljno što je Unija evropskih produkcija (EBU) zatražila od Izraela da takmičenje ne organizira u Jerusalemu.

-Izraelu treba oduzeti ulogu organizatora i takmičenje treba održati u nekoj drugoj zemlji koja više poštuje ljudska prava - poručila je grupa umjetnika.

Među potpisnicima teksta su muzičar Roger Waters, režiser Ken Loach i pisac Yann Martel. Među potpisnicima je i šest umjetnika iz Izraela.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije