open-navfaktor-logo
search
Klub novinara
Apel: Dovesti do kraja istragu o pokušaju ubistva Vladimira Kovačevića
Traži se da "prestanu stalna prozivanja i etiketiranja pojedinih medija i novinara u tekstovima i prilozima, ali i na društvenim mrežama i javnim skupovima"
01.10.2018. u 12:17
get url
text

Pritisci, prozivanja i prijetnje novinarima u RS-u ne jenjavaju. Dok se vodi istraga o pokušaju ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, gotovo svakodnevno se dešavaju novi slučajevi prijetnji, etiketiranja i uvreda na račun novinarske zajednice u ovom entitetu. Posljednji u nizu takvih slučajeva bila je "lista" novinara i urednika RTRS-a koju je organizacija "Restart" objavila na svom profilu na društvenim mrežama, a koja je izazvala burne reakcije u javnosti.

Klub novinara Banja Luka održao je danas sastanak članova Upravnog odbora sa predstavnicima iz banjalučkih redakcija, te je izneseno nekoliko zahtjeva upućenih institucijama, zvaničnicima i javnosti.

Kao prvo, zatraženo je da policiju i tužilaštvo što prije dovedu do kraja istragu pokušaja ubistva novinara Kovačevića.

- Izuzetnoje važno otkriti motive i nalogodavca ili nalogodavce. Takođe, očekujemo da nadležne institucije obavijeste javnost o eventualnim novostima u ovom slučaju – podvukli su danas predstavnici Kluba novinara Banja Luka.

Također, traži se da "prestanu stalna prozivanja i etiketiranja pojedinih medija i novinara u tekstovima i prilozima, ali i na društvenim mrežama i javnim skupovima".

- Svi mediji i novinari moraju da poštuju profesionalne i etičke kodekse, a neslaganje sa uređivačkom politikom ne daje za pravo političarima, nevladinim organizacijama, pokretima, medijima niti bilo kome drugome da iz bilo kojeg razloga traže mišljenje o novinarima, vrijeđaju i tjeraju novinare sa događaja koje prate – podvučeno je.

Iz Kluba novinara Banja Luka apelovali su da svi kandidati na predstojećim opštim izborima posljednju sedmicu kampanje omoguće novinarima da rade svoj posao bez pritisaka, prijetnji, uvreda i napada.

-Kolege i koleginice napominjemo da sve ovakve slučajeve prijave Liniji za pomoć novinarima Udruženja BH novinari – istakli su u banjalučkom klubu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.