open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Apel direktora Hajrudina Ćuprije: Roditelji učenika ostaju bez posla, ne dozvolimo da njihova djeca budu gladna
Od početka uvođenja online nastave u Kantonu Sarajevo roditelji i učenici se susreću s brojnim problemima.
01.04.2020. u 07:28
get url
text

- Prema posljednjim informacijama, više od 600 učenika ne učestvuje u online nastavi. Neki od njih nisu se ni prijavili, dok je glavni problem što većina tih učenika, odnosno njihovi roditelji, nemaju računar. Određen broj nastavu prati na mobitelima i onda kada trebaju uraditi nešto u Wordu, nastaje problem – kaže Merima Bečarević, potpredsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja KS.

Bečarević ističe još jedan problem.

- Šta raditi kad u porodici imaju dva, tri ili i više učenika, a na raspolaganju samo jedan računar. Pored toga neophodno je da se donesu kriteriji za ocjenjivanje u online nastavi.

Zasad takvo što ne postoji. Naš stav je da se zbog stanja nesreće i svih posljedica koje ono izazazvalo za školski sistem ocjene na kraju godine ne budu manje od onih na polugodištu. Čekamo stav nadležnog ministarstva – naglasila je Bečarević.

Dodala je kako treba revidirati sadržaj koji je namijenjen djeci.

- Sada djeca ostaju i po pet-šest sati za računarom. To je previše, pogotovo kada se zna da ne mogu izlaziti vani. Čak se i određene lekcije iz predmeta  tjelesnog odgoja i muzičke kulture rade za računarom, što je, smatramo u Vijeću roditelja, nepotrebno – riječi su Bečarević.

Hajrudin Ćuprija, predsjednik Udruženja direktora škola u KS, smatra da izostanak s online nastave više od 600 učenika nije ogroman problem.

- Pazite, u KS ima 35.000 učenika i broj onih koji izostaju nije velik. Naravno, žao nam je što i oni ne učestvuju u online nastavi.

Škole su se po proglašenju stanja nesreće organizirale, podijelile veliki broj laptopa i tableta učenicima.

Istovremeno, svaka škola je svojim usposlenicima, znači nastavnom osoblju morala osigurati računare za rad. Problem nam predstavlja što ima mnogo porodica s nekoliko učenika.

Recimo, u Osnovnoj školi "Fatima Gunić" na Alipašinom Polju, u kojoj sam ja direktor, imamo 36 porodica sa dvoje, troje ili više učenika. I njima treba osigurati računare.

Obratili smo se nadležnim institucijama da nam umjesto novca za vannastavne aktivnosti koji ih sada nema sredstva usmjere za neophodne računare.

Nažalost, godinama se ne ulaže u školsku opremu, nešto malo je bilo u posljednje dvije godine – govori Ćuprija.

 On, nažalost, ističe novi problem, koji je socijalno-humanitarni.

- Vidite, sva djeca će završiti ovu školsku godinu. Mi sada imamo problem od životnog značaja. U našoj školi imamo već 30 porodica čiji su roditelji, znači hranitelji, ostali bez posla.

Ne smijemo dozvoliti da ta djeca budu gladna. Zato smo pokrenuli akciju da bolje situirani roditelji pomognu novčano ili humanitarnim paketima.

Vjerujem da ćemo svi pokazati solidarnost u ovim teškim danima – poruka je Ćuprije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.