Blinken je dugogodišnji Bidenov saradnik koji je bio drugi čovjek State Departmenta i zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost u administraciji Baracka Obame, u kojoj je Biden bio potpredsjednik. Blinkenovo imenovanje moglo bi značiti da je još jedan dugogodišnji Bidenov suradnik Jake Sullivan glavni kandidat za mjesto savjetnika za nacionalnu sigurnost, kazao je izvor.

Blinken se duže vrijeme zauzima za to da SAD preuzme aktivniju predvodničku ulogu u svijetu, u saradnji sa svojim saveznicima, kako američko mjesto ne bi popunile zemlje sa suprotstavljenim interesima poput Kine.

Blinken je karijeru u State Departmentu započeo još u vrijeme administracije Billa Clintona. Američki mediji pišu da je upravo tada naučio mnoge lekcije radeći na pitanjima u vezi s našom zemljom u kojoj je bjesnio rat, a to je, kako se navodi, igralo i značajnu ulogu u formiranju njegovih stavova o tekućim problemima.

Također se navodi da je Blinken tokom predsjedničke kampanje Joea Bidena posjetio i bosansko-američku zajednicu te izrazio veliku zahvalnost zbog podrške kandidatu demokrata u utrci za predsjednika SAD-a. Početkom ove godine, pripremajući se za kampanju, Antony Blinken je u februaru održao sastanak sa predstavnicima bosansko-američkih i muslimansko-američkih zajednica u Des Moinesu (Iowa) te je istaknuo zahvalnost što čuje tako jaku podršku za Joea Bidena.

Jedan je diplomatski izvor rekao da se očekuje da će Biden za novu američku predstavnicu pri UN-u imenovati Lindu Thomas-Greenfield, crnkinju koja je obnašala visoke dužnosti u Obaminoj administraciji. Njeno imenovanje trebalo bi ispuniti Bidenovo predizborno obećanje o raznolikijem sastavu vlade.

Thomas-Greenfield bila je zamjenica državnog sekretara za Afriku u drugom Obaminom mandatu od 2013. do 2017.