open-navfaktor-logo
search
Ispitivanja
Antitijela na koronavirus u RS-u ima 30 posto stanovništva
Prva faza Studije seroprevalencije infekcije SARS-COV-2 u populaciji RS-a do sada je pokazala da antitijela na koronavirus ima 30 posto testiranih građana u ovom entitetu Bosne i Hercegovine.
30.12.2020. u 13:25
get url
text

U Studiji je učestvovalo 2.000 građana, a ispitivanje su sproveli Medicinski fakultet u Banjoj Luci i Foči, a u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS-a, uz podršku Kancelarije u Sarajevu Svjetske zdravstvene organizacije, a završeno je 90 posto ispitivanja pa će konačni rezultati biti objavljeni u drugoj polovini januara.

Dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić, danas je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da je na području koje je u nadležnosti ovog fakulteta obrađeno 1.370 uzoraka.

- Odziv građana je bio dobar, ali zbog tehničkih razloga još nam pristižu uzorci iz nekoliko domova zdravlja - rekao je Škrbić.

Prema njegovim riječima dosadašnji podaci pokazuju da je u Banjoj Luci oko 30 posto ispitanika imalo antitijela, u Prijedoru je 40, u Prnjavoru 37, u Srpcu 35, Laktašima 17 posto...

Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči, rekao je da je na osnovu 500 uzoraka zaključeno da je prokuženost u trebinjskoj i fočanskoj regiji 30 posto, u Istočnom Sarajevu i okolnim općinama 50, a u zvorničkoj regiji između 40 i 50 posto.

- Imat ćemo dosta podataka vezano za način zaražavanja, simptome, sve rezultate predajemo Institutu za javno zdravstvo - rekao je on.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, rekao je da će konačni rezultati biti prezentovani prije početka vakcinacije protiv koronavirusa, a da će studija biti nastavljena nakon početka vakcinacije kada će se pratiti i efikasnost vakcina. Istakao je da će ova studija olakšati planiranje i vršenje vakcinacije.

Odgovarajući na pitanja novinara Zeljković je rekao da je Institut pripremio plan koji će dostaviti Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS-a za vakcinaciju. Rekao je da ih je Ministarstvo civilnih poslova BiH obavijestilo o sredstvima koja će biti dodijeljena iz IPA fondova, navodeći da je novac predviđen za UKC RS-a i logistiku.

- Složenost temperaturnih režima vakcina predstavlja logistički problem kada govorimo o distribuciji i planiranju, tako da je neophodno da regionalni centri budu osposobljeni za čuvanje vakcina, a da se odatle distribuišu do domova zdravlja - rekao je Zeljković.

Dodao je i da je cilj da kada vakcine stignu zaposleni u domovima zdravlja budu edukovani za njihovo aplikaciju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.