open-navfaktor-logo
search
Solidarnost na djelu
Antiratni protesti ispred ambasada Rusije u Beogradu i Zagrebu
U Beogradu i Zagrebu ispred ambasada Rusije održani su antiratni protesti. Demonstranti su nosili transparente s porukama "Putin nije Rusija", "Slava Ukrajini", "Rat je zločin protiv čovječnosti"...  
24.02.2022. u 20:09
get url
text
Beograd, protesti

Na protestima u Beogradu rečeno je da je rat najgore što može da se dogodi nekom narodu, posebno kad se to desi bratskim narodima kao što su Rusi i Ukrajinci, a u takvom ratu, kao i u svakom drugom, nemoguće je pobjediti, jer postoje samo žrtve, rečeno je večeras na protestu ispred ambasade Rusije održanom zbog napada te zemlje na Ukrajinu. 

Ruska državljanka Elena Vasiljeva koja 19 godina živi u Beogradu istakla je da je na protest došla da bi iskazala svoju bol i stid "što je danas Ruskinja" i navela da do jutros niko nije vjerovao da će početi rat.

Ona je situaciju opisala kao "majmuna naoružanog atomskom bombom" uz ocjenu da je ruski napad na Ukrajinu "početak trećeg svjetskog rata", jer je nemoguće predvidjeti kako će se situacija dalje razvijati.

Dodala je da je srećna što je u Srbiji jer ima dva sina koji bi, da su ostali u Rusiji, "sa puškama bili na ratištu i pucali u svoju braću".

Komentarišući jedan od transparenata koji su se pojavili na protestu - "Putin nije Rusija", Vasiljeva je navela da je to "stvarno tako".

Ocijenila je da je Srbija "nažalost, krenula putem kojim idu Rusija i Bjelorusija, jer se pretvara u policijsku državu, obrazlažući to time što su antiratni aktivisti bili legitimisani kada su ranije tokom dana pokušali da ispred ambasada Rusije i Ukrajine u Beogradu iskažu protivljenje ratu, čime je policija pokušala da ih zastraši".

Pedesetak građana Ukrajine i njihovih prijatelja održali su protestnu šetnju u Zagrebu do Ambasade Ruske Federacije ispred koje su izrazili svoje protivljenje iznenadnom napadu Rusije na njihovu zemlju.

Protestujući na putu do Ambasade Rusije uzvikivali "Slava Ukrajini" i pjevali ukrajinsku himnu, uz razvijene ukrajinske zastave i natpise na engleskom i ukrajinskom jeziku kojima se traži obustava rata u toj zemlji.

Pedesetak učesnika, praćenih policijskom pratnjom razvili su transparent "Rat je zločin protiv čovječnosti". "Rusija je agresor, a invazija Ukrajine rat".

- Rusija, zaustavi se dok nije kasno. Slava Ukrajini. Prekinite odmah s napadom na nedužne Ukrajince, vratite nam naše, naš Krim i Donbas, Lugansk, to je naše. Vi ste, lopovi zločinci, jedini ste koji u 21. stoljeću uzimate tuđe, teritorij tuđe države, države kojoj ste garantirali da će biti u svojim granicama. Ukrajinci su vjerovali da mogu pronaći mir, dali smo vam nuklearne glave jer smo i vjerovali braći pod navodnicima. Sramite se, cijeli svijet vam se smije, nećete postići ništa, Ukrajina će pobijediti - poručili su okupljeni ispred Amabasade Rusije.

Đuro Vidmarović, predsjednik Hrvatsko-ukrajinskog društva prijateljstva i bivši ambasador Hrvatske u Ukrajini pred ambasadom Rusije potez predsjednik Putina nazvao je "otvorenom agresijom koja je poremetila međunarodni poredak i povelju Ujedinjenih nacija o državnom suverenitetu teritorija država članica".

- Mi kao Hrvati ne možemo biti ravnodušni, moramo osjetiti solidarnost s narodom koji prolazi sada ono što smo mi prolazili prije 30 godina. Ovaj skup nije protiv ruskog naroda nego protiv ruskog diktatora i njegove političke vrhuške koja želi obnoviti Rusko carstvo i koja je poremetila svjetski mirovni poredak - poručio je Vidmarović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.