open-navfaktor-logo
search
Slučajni odabir
Anketa o potrošnji stanovništva u BiH počinje 1. januara
U ovom projektu učestvovat će oko 70 anketara koji će prikupljati podatke o izdacima za hranu i piće, stanovanje, namještaj, odjeću i obuću, zdravstvo, prijevoz, komunikacije, rekreaciju, kulturu i obrazovanje... 
27.12.2019. u 09:11
get url
text
Zdrava hrana

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, provest će petu po redu Anketu o potrošnji domaćinstava u BiH. Anketa će se provoditi tokom 2020. godine počevši od 1. januara na reprezentativnom uzorku od  oko 10.000 slučajno odabranih domaćinstva od kojih je 5.500 u Federaciji BiH, 3.250 u Republici Srpskoj i 1.200 u Brčko distriktu.

Cilj Ankete o potrošnji domaćinstava je da se dobiju podaci o veličini i strukturi potrošnje domaćinstava u BiH, osnovnim demografskim i socio-ekonomskim karakteristikama njihovih članova, uvjetima stanovanja, izvorima i veličini prihoda, investicijama, socijalnoj uključenosti, zdravlju i slično.

U ovom projektu učestvovat će oko 70 anketara koji će prikupljati podatke o izdacima za hranu i piće, stanovanje, namještaj, odjeću i obuću, zdravstvo, prijevoz, komunikacije, rekreaciju, kulturu i obrazovanje, o drugim proizvodima i uslugama, kao i informacije o članovima domaćinstva (veza sa nosiocem domaćinstva, starosna dob, bračni status, obrazovanje, status aktivnosti, područje djelatnosti), kao i podaci o karakteristikama stanovanja.

Ankete o potrošnji u domaćinstvima provode se, svakih četiri ili pet godina, u skladu sa međunarodnim standardima i metodološkim preporukama EUROSTAT-a što omogućava međunarodnu uporedivost podataka. Anketa o potrošnji domaćinstava provedena je prvi put u Bosni i Hercegovini 2004, a zadnja 2015. godine.

Zbog značaja ovog projekta statističke institucije mole nosioce domaćinstava za aktivnu saradnju u realizaciji ovog važnog istraživanja i garantuju da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će ispitanici ostati potpuno anonimni, te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe, proka je Agencije za statistiku BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.