Četvrtak, 23.03.2023.

Ankara dobila drugu gradsku bolnicu, kapacitet više od 4.000 kreveta

Uz prisustvo turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, u glavnom gradu Ankari u srijedu je svečano otvorena gradska bilnica Etlik, sa kapacitetom više od 4.000 kreveta.

Riječ je o drugoj gradskoj bolnici koju dobiva Ankara i ukupno 20. u Turskoj. Bolnički kompleks izgrađen je na zemljištu veličine više od milion kvadratnih metara čime će biti bolnica s najvećom površinom u zemlji.

Kompleks u Ankari sastoji se od osam odvojenih bolnica, sa ukupnim kapacitetom 4.050 kreveta. Posjeduje također 1.000 poliklinika, 125 operacijskih sala, 691 krevet intenzivne njege i 3.359 servisnih kreveta. Kompleks će imati medicinski hotel, univerzitet, heliodrom i komercijalne zone.​​​​​​​

- Kombinacijom našeg ljudskog kapitala i tehnoloških mogućnosti na najvišem nivou, učinit ćemo svaku gradsku bolnicu nacionalnim i međunarodnim brendom - rekao je Erdogan tokom obraćanja na ceremoniji, te dodao:

- Nećemo stati dok ne izgradimo razvijenu Tursku u kojoj naši mladi neće ni na čemu zavidjeti drugim zemljama.

Svečanosti, upriličenoj uz prisustvo velikog broja građana, prisustvovali i potpredsjednik Turske Fuat Oktay, brojni ministri, predstavnici institucija, predstavnici kompanije koja je gradila bolnicu i gosti.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh