open-navfaktor-logo
search
Njemački parlament
Angela Merkel naglasila važnost strateških veza EU-a i Turske
Njemačka kancelarka Angela Merkel naglasila je važnost strateških veza Evropske unije sa Republikom Turskom te najavila unapređenje dijaloga sa zvaničnom Ankarom kako bi se pomoglo u rješavanju sukoba u Libiji i Siriji.
01.07.2020. u 22:41
get url
text

Njemačka je danas preuzela polugodišnju ulogu predsjedatelja Evropske unije, a kancelarka Merkel je kazala da smatra da bi članice EU-a trebale imati koherentniju strategiju prema Turskoj i da bi ta strategija trebala uključivati i saradnju i kritiku.

- Mi imamo strateške veze s Turskom i članice smo NATO-a. Rješenje pitanja izbjeglica moguće je samo sporazumom EU-a i Turske, ako to uspijemo dogovoriti - kazala je Merkel u obraćanju zastupnicima njemačkog parlamenta.

EU i Turska su 2016. godine postigli sporazum o rješavanju migrantske krize, a Turska tvrdi da EU nije ispoštovao preuzete obaveze, dok su turske vlasti provele svoj dio dogovora i značajno reducirale ilegalni migrantski val ka Evropi.

Merkel je kazala da su sukobi u Siriji i Libiji ključne teme o kojima EU može razgovarati sa Turskom.

Ukazujući na brojne nesuglasice i različite političke stavove koje Turska i EU imaju, Merkel je kazala da EU treba nastaviti kritički pristup prema Turskoj kada su u pitanju njeni pogledi na teme kao što je kiparsko pitanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.