open-navfaktor-logo
search
Njemačka kancelarka
Angela Merkel imat će penziju od 15.000 eura, čime će se baviti nakon što napusti politiku?
Angela Merkel se neće kandidirati za novi mandat savezne kancelarke, tako da za nekoliko mjeseci odlazi u političku penziju.
28.08.2021. u 16:27
get url
text

U julu ove godine, tokom posjete Washingtonu, Angelu Merkel su pitali kako zamišlja svoje penzionerske dane. I dok na to pitanje u nekim drugim prilikama nije htjela konkretno odgovoriti, u SAD-u je dala naslutiti da će se najprije odmoriti i da u tom razdoblju neće prihvatati nikakve pozive, piše DW.

Mora i sama spoznati da njene zadaće "sada obavlja neko drugi", rekla je Merkel. I odmah dodala: "Mislim da će mi se to jako svidjeti." A s puno slobodnog vremena, koje će imati u političkoj penziji, Merkel po vlastitim navodima želi razmisliti i o tome "što me stvarno zanima". Za razmišljanje o tom pitanju, kako kaže, u proteklih 16 godina nije imala puno vremena.

Uz šeretski osmijeh kancelarka je tada, na ceremoniji na kojoj joj je uručen počasni doktorat Sveučilišta Johna Hopkinsa, još i dodala: "A nakon toga ću možda pokušati mało čitati, i onda će mi kapci pasti od umora, onda ću mało odspavati, pa ćemo vidjeti gdje ću se onda pojaviti."

Što se tiče visine njene penzije, nadležne službe će u obzir uzeti njene razne aktivnosti – kao kancelarke, ministrice u vladi, zastupnice u Bundestagu. Merkel iza sebe ima dug radni staž, jako dug zapravo. Sve u svemu, ona može računati na penziju od oko 15 hiljada eura mjesečno. Osim toga, do kraja života ima pravo na službeno vozilo (s vozačem) i ličnu zaštitu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.