open-navfaktor-logo
search
Saradnja
Angela Merkel dolazi u posjetu Tirani: Sastat će se sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana
Njemačka kancelarka Angela Merkel 14. septembra posjetiti će Tiranu, gdje će se susresti sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana.
08.09.2021. u 17:11
get url
text

Ona će se u Tirani sastati sa čelnicima vlada, osim srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, sa kojim će sastanak održati dan ranije u Beogradu.

Kancelarka Merkel u Tirani će najprije imati bilateralni sastanak sa albanskim premijerom Edijem Ramom, sa kojim će razgovarati o bilateralnim, privrednim pitanjima, kao i približavanju te zemlje EU.

Nakon toga, kancelarka će prisustvovati ručku sa premijerima svih država Zapadnog Balkana, na kojem će glavna tema biti regionalna saradnja, a potom je predviđena konferencija za medije.

Pred povratak u Berlin, Merkel će imati bilateralne sastanke sa premijerima BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i privremenih vlasti u Prištini.

Posljednji put Merkel je posjetila Albaniju 2015. godine. U to vrijeme premijer Edi Rama njenu posjetu opisao je kao "historijsku" i zahvalio Njemačkoj na kontinuiranoj podršci na putu zemlje ka Evropskoj uniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.