- Njemačka želi ostati blizak partner i prijatelj Velike Britanije - rekla je u videoporuci objavljenoj samo nekoliko sati prije izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Istovremeno je naglasila da će Evropa braniti svoje interese, posebno integritet jedinstvenog evropskog tržišta, u teškim pregovorima koji će uslijediti ove godine radi definiranja budućeg trgovinskog odnosa između bloka preostalih 27 zemalja i Londona.

Naglasila je da će ti pregovori obilježiti ovu godinu, te da očekuje intenzivne pregovore, uputivši upozorenje Britancima.

- Što će se Britanci više udaljavati od uvjeta jedinstvenog tržišta, više će se mijenjati naši budući odnosi - kazala je.

- Evropska unija garantira nam jak glas u svijetu koji se neprestano mijenja i odlučni smo nastaviti uspješnu priču Evrope s preostalih 26 zemalja - naglasio je njen glasnogovornik Steffen Seibert na konferenciji za novinare.

Velika Britanija postat će prva zemlja koja napušta Evropsku uniju.

Taj odlazak obilježava početak druge faze složenih pregovora o vezama Londona i Brisela nakon prijelaznog razdoblja do 31. decembra, ali i između Londona i drugih zemalja, poput Sjedinjenih Američkih Država.