Sastanak

Angažiran dodatni broj pripadnika MUP-a RS-a na istoku i sjeveroistoku BiH

Objavljeno: 16.07.2019. u 16:38

Direktori Galić i Ćulum razgovarali su o neophodnosti povećanja podrške MUP-a RS-a

Zoran Galić i Darko Ćulum

FOTO: GPBiH

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić razgovarao je u utorak u Sarajevu s direktorom Policije RS-a Darkom Ćulumom o provedbi Sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice koji je potpisan polovinom 2018. godine.

Na osnovu Sporazuma policijski službenici MUP-a RS-a u koordinaciji s pripadnicima GPBiH angažirani su na sprečavanju ilegalnih prelazaka migranata na posebno ugroženom istočnom i sjeveroistočnom dijelu granice, a trenutno je angažirano 84 policajca, saopćila je Granična policija BiH.   

Uslijed potrebe za većim brojem službenika u nadzoru granice s povećanim pritiskom migranata, te najavi Državne agencije za istrage i zaštitu BiH da zbog privremenog finansiranja institucija BiH u narednom periodu neće biti u mogućnosti angažirati svoje službenike koji su trenutno raspoređeni na istoku i sjeveroistoku BiH, direktori Galić i Ćulum razgovarali su o neophodnosti povećanja podrške MUP-a RS-a.

Dogovoreno je kako će MUP RS-a povećati broj službenika koji će u koordinaciji pripadnika GPBiH sprečavati ilegalne ulaske migranata iz pravca Srbije i Crne Gore. Također, na sastanku je saradnja dva policijska organa ocijenjena veoma dobrom te je najavljeno njeno daljnje unapređenje i u drugim oblastima rada, navodi se u saopćenju.  

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije