open-navfaktor-logo
search
Nakon štrajka
Angažirali i advokata: Oko 500 farmaceuta u TK želi veće plaće
Magistara farmacije u TK ima oko 500, a Gazibegović navodi da je njihova prosječna plaća manja od 1.000 KM
21.05.2019. u 07:08
get url
text
Farmaceuti u TK složni u svojim zahtjevima

U namjeri da dođu do povećanja plaća, farmaceuti u Tuzlanskom kantonu angažirali su advokata, koji će im pomoći u definiranju njihove pregovaračke pozicije prema Vladi TK i kantonalnom Zavodu zadravstvenog osiguranja. Njihov osnovi zahtjev je povećenje cijene usluge po isporučenom receptu s esencijalne liste lijekova sa jedne marke na 1,75 KM s PDV-om.

- Ugovor koji mi imamo za ovu godinu je otežavajuća okolnost, koja nam nameće da moramo napraviti arbitražne pregovore, a ukoliko prekinemo ugovor morali bi raditi mjesec dana po starom ugovoru, a tek nakon toga mogli bi prekinuti rad sa ZZO-om. Advokat će iščitati naš ugovor i predložiti nam šta dalje da činimo - pojašnjava predstavnica farmaceuta TK Amela Gazibegović.

Magistara farmacije u TK ima oko 500, a Gazibegovićava navodi, da je njihova prosječna plaća manja od 1.000 KM.

- Mi smo 2015. godine dostavili elaborat ZZO-u, naspram tadašnje prosječne plaće za visokoobrazovane osobe u FBiH, i po tome bi ova usluga koštala preko tri marke. Tražimo neki minimum, jer većina kantona je povećala iznose. U HNK je naknada za apetekarsku uslugu po isporučenom receptu 1,50, u ZDK 1,75, a u Sarajevskom kantonu bi iznos trebao ići na 1,90 KM - pojašnjava Gazibegović.

Povećanje cijene usluge po isporučenom receptu s esencijalne liste lijekova sa marku na 1,75 KM koštalo bi oko 1,7 miliona KM, a u ZZO TK su već rekli da za tako nešto u ovom momentu nema novca.

- Mi već imamo problem s odlivom kadra. Farmaceuti koji dođu s fakulteta moraju proći proces i ući u posao. Povećanje plaća je jedini način da zadržimo ljude ovdje, jer mi smo sada u podređenom položaju u odnosu na kolege iz FBiH, a o inozemstvu da ne govorimo - zaključila je Gazibegović.

Farmaceuti su 6. maja održali štrajk upozorenja, a o njihovim daljnjim koracima odlučit će nakon što advokat analizira ugovor koji imaju za ZZO-om.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.