open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Aner Žuljević: U HNK imamo duplu anarhiju koja prati epidemiju lopovluka
Vrlo važno je, ističe Žuljević, da međunarodna zajednica shvati da se u ovoj državi građani ne mogu prepustiti ovako neodgovornoj politici
09.08.2019. u 13:03
get url
text

Prvi put u historiji smo u situaciji da više od 300 dana nemamo konstituisan zakonodavni organ, rukovodstva niti ima ko da sazove Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona, za razliku od drugih Kantona. Nemamo samo anarhiju koja se zbog nedostatka Gradskog vijeća prenijela na Skupštinu HNK, već imamo anarhiju i u policijskom sistemu, jer nema komesara, ali ni tijela koje bi provelo postupak tog izbora, rekao je predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK Aner Žuljević.

- Imamo duplu anarhiju koja nažalost pokazuje da postaje recept sukoba između SDA i HDZ-a, a koja prati epidemiju lopovluka koja je na svakom koraku. Imamo informaciju da izvršna vlast koja je potpuno nelegitimna nakon novih izbora, provodi i raspodjeljuje novac od poticaja, vjerovatno vraćajući dug koji su imali od izbora. Informacija je i da nema dovoljno novca da se svi ti dugovi vrate, pa će se desiti neki novi rebalans u septembru koji će rasporediti novih 500.000 maraka za te stvari - istakao je Žuljević na današnjoj konferenciji za medije.

Od Vlade očekuje da zaustavi dijeljenje novca na način koji nema svrhu jer je to "bacanje novca u Neretvu", te sačeka da SDA i HDZ konačno sjednu i dogovore se.  Naglašava Žuljević da rezultati izbora nisi bili nikada jasniji u smislu pobjednika.

Predsjednik Gradske organizacije (GO) SDP-a BiH Mostar Zoran Perić istaknuo je kako u Gradu Mostaru vlada haos, anarhija i bezvlašće sve zbog nedostataka ključne karike, Gradskog vijeća.

-Stanje na pročistaču otpadnih voda je katastrofalno, a sa pročistačem je povezana i deponija "Uborak". Još nije objelodanjeno šta su silne komisije utvrdile, sve se nešto krije, a na kraju će se sve sručiti na glavu stanovnika ovoga grada. Zatim, dio onih koji su sahranili "Soko" sada pokušavaju oživjeti "Aluminij". U komisiji za spas "Aluminija" na čelu je Dragan Čović, a u toj komisiji ne vidimo federalne niti kantonalne ministre. Imam osjećaj kao da se šalje poruka "ovo je HDZ-ova firma i nema niko pravo da se u nju petlja" - naglasio je Perić.

Dodao je Perić kako će se ta katastrofa na kraju odraziti na one koji direktno žive od "Aluminija". Zbog svega, poručio je Perić, dok ne bude Gradskog vijeća u Mostaru, bit će sve veći haos. 

Žuljević je dodao kako se dovodi u pitanje uloga pravosudnih institucija u našem sistemu.

-Očigledno služe isključivo da kazne građane koji treba da sebi osiguraju dva metra drva da se ugriju zimi, a nama lopovi u kravatama rade sve što mogu i hoće, bez da ih iko u ovom sistemu pozove na odgovornost - dodao je Žuljević.

Također, vrlo važno je, ističe Žuljević, da međunarodna zajednica shvati da se u ovoj državi građani ne mogu prepustiti ovako neodgovornoj politici, na način kako je ona odlučila da se stvari same od sebe riješe.

-Mostar deset godina čeka rješavanje stvari sam od sebe i očito da šanse za to nema - naglasio je Žuljević.

Poručio je da se i pravosudni organi u svojoj nadležnosti uozbilje, a međunarodna zajednica preuzme svoju odgovornost jer je ostavila Mostar na pola i ne može se izvući iz ove situacije, u kojoj je direktno suodgovorna za stanje u kojem se Mostar nalazi. Žuljević je u vezi sa formiranjem vlasti naglasio da je jasno da su opozicija, no da se od SDP-a ne može očekivati da omogući da HDZ ima dva člana u rukovodstvu Skupštine, čime se treći član dovodi u poziciju da je irelevantan, demokratski nepostojeći.

-Mi ne tražimo da moramo imati izabranog potpredsjednika, ali nek niko ne očekuje od nas da ugasimo demokratski kapacitet funkcionisanja te buduće vlasti jer smo imali u prethodnom periodu situaciju da ta pozicija nije bila popunjena. Potpuno je nekredibilna priča HDZ-a kako oni imaju pravo na tu poziciju s aspekta načina kako oni funkcionišu i kakve poruke šalju, a da ne govorim da 10 puta nismo mogli da usvojimo  amandmane o konstitutivnosti Srba upravo zbog toga što ih je HDZ svojim rukama obarao - kazao je Žuljević, poručivši da prestanu sa ucjenjivanjima, jer s 21 rukom imaju mogućnost da promijene Ustav.

Polovinom septembra očekuje se izbor novog rukovodstva i novi kantonalni odbor ove stranke, rečeno je danas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.