open-navfaktor-logo
search
Stavljen potpis
Aneks kolektivnog ugovora: Zaposleni u organima uprave i sudstvu u TK dobit će povećenje plaća
Sporazum kojim se produžava važenje Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima uprave i sudske vlasti u Tuzlanskom kantonu (TK) uz aneks kolektivnog ugovora, danas su potpisali premijer Irfan Halilagić i predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine Samir Kurtović.
19.07.2022. u 21:29
get url
text
Halilagić i Kurtović

Ovim dokumentima se, uz manje korekcije samog kolektivnog ugovora koje se odnose na odsustvo službenika povodom dobrovoljnog darivanja krvi, način obračuna plaće, te povećanje maksimalnog iznosa za naknadu za prijevoz i važenje Kolektivnog ugovora produžilo za naredne dvije godine.

- Današnjim potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora i Sporazuma o njegovom produženju nastavljamo izuzetno uspješan socijalni dijalog kojeg gajimo sa svim sindikatima. U ova izuzetno bremenita vremena ovim pokazujemo jednu volju da pokušamo sačuvati stabilnost nešeg sistema, a također ovim realiziramo i naše obećanje da ćemo svim budžetskim korisnicima, a ne samo uposlenicima u oblastima obrazovanja, izvršiti povećanje plaće u iznosu od oko 9 posto u odnosu na plaću iz mjeseca decembra prošle godine - kazao je premijer Halilagić.

Svoje zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i uspješno završenim postupkom kolektivnog pregovaranja izrazili su danas i predstavnici Sindikata. Osim postupka kolektivnog pregovaranja predstavnici Sindikata su izrazili zadovoljstvo donošenjem Zakona o plaćama, koji je, kako kažu, statusni zakon kojim su riješeni dugogodišnji problemi državnih službenika i namještenika u TK.

- Uz donošenje Zakona o plaćama, koji je zakonski regulirao ovu oblast kada su u pitanju državni službenici i namještenici u TK, današnji Sporazum i Aneks su benefit i strateška osnova za naredni period. U tom smislu Vlada TK ima podršku ovog sindikata - kazao je predsjednik Kurtović i pozvao Vladu da dosadašnju saradnju sa Sindikatom nastavi i u narednom periodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.