open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Andrija Mandić razočaran: Usvojili su bošnjačku, a ne srpsku istinu o Srebrenici
Skupština Crne Gore sinoć je glasala o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koju je inicirala Bošnjačka stranka Crne Gore. Rezolucija je usvojena sa 55 glasova za, 19 protiv, a sedam je bilo suzdržanih.
18.06.2021. u 09:56
get url
text

Za Rezoluciju su glasali zastupnici premijera Zdravka Krivokapića, DPS-a Mila Đukanovića, parlamentarci iz stranke Dritana Abazovića i stranka Alekse Bečića.

VEZANI TEKST - Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ministar smijenjen

Usvajanje ove rezolucije na crnogorskoj političkoj sceni izazvalo je novu političku buru. 

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, za RTS je kazao da usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici "ide na štetu srpskog naroda i Republike Srpske". 

- Skupštinska većina koja se formirala u Parlamentu otvoreno je stala na stranu one istine koju u svojim nastupima pokušavaju da predstave bošnjački političari u BiH, a ne na stranu one istine koju saopćavaju politički predstavnici srpskog naroda. To je teška izdaja od strane Zdravka Krivokapića. Glasanje za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, koju nije izglasao ni Parlament BiH, ide na štetu srpskog naroda i Republike Srpske. Zastupnici Demokratskog fronta su napustili parlament i sada pored krize Vlade imamo i krizu Parlamenta. Pozvali smo koalicione partnere da resetujemo odnose, da napravimo nove dogovore, formiramo novu vladu, ali ako ne budemo to mogli da učinimo, onda ćemo uz pomoć prelazne vlade organizovati nove izbore - kazao je Mandić. 

Mandić je u februaru ove godine, sa još 12 osoba, oslobođen optužbi za državni udar u Crnoj Gori. Prvostepenom presudom bio je osuđen na pet godina zatvora. 

VEZANI TEKST - Džaferović o usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici: Civilizacijski potez Crne Gore

Žestoki je kritičar Mila Đukanovića i njegove politike. 

Tako je pri susretu sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u maju 2019. godine, kazao im da srpski narod u Crnoj Gori želi da se rukovodstva Srbije i bh. entiteta Republika Srpska što snažnije distanciraju od "neprijatelja srpskog naroda – Mila Đukanovića".

- Prosto, mi smatramo da neprijatelj srpskog naroda u Crnoj Gori ne može biti prijatelj nijednom srpskom političaru, pa u tom kontekstu želimo da vas pozovemo da sa Đukanovićem i njegovom klikom prekinete svaku vrstu političke komunikacije - rekao je tada Mandić, dodajući kako je "neophodno da Srbija i RS zauzmu logičan i prirodan stav prema režimu čiji je cilj, kako je naveo, razaranje i zatiranje srpskog identiteta u Crnoj Gori".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.