open-navfaktor-logo
search
Reakcija direktora
Andelija za Faktor: Rudnici u Koncernu EPBiH ne izvoze ugalj za Srbiju, prioritet su nam naše termoelektrane
Direktor Elektoprivrede Bosne i Hercegovine Admir Andelija reagovao je na informacije da rudnici iz Koncerna EPBiH u najvećoj mjeri ugalj prodaju Srbiji zbog čega bi mogla doći u pitanje sezona grijanja u Federaciji BiH.
21.07.2022. u 17:46
get url
text

VEZANI TEKST - Vučić kupio unaprijed sav ugalj koji se iskopa u BiH, građani će se smrzavati

- Informacija objavljena na portalu Capital.ba nije tačna i ima za cilj da uznemiri javnost u BiH. Međutim, na kraju teksta objavljenog na spomenutom portalu izneseni su tačni podaci o prodaji ugla na tržištu i demantuju sve izneseno u tekstu. Rudnici u Koncernu EPBiH ne izvoze ugalj za Srbiju niti imaju ugovore o direktnoj prodaji u Srbiji - kaže Andelija za Faktor. 

Prema njegovim riječlima, prioritet u plasmanu uglja je domaće tržište.

- Ugalj iz Koncerna se najvećim dijelom plasira u naše termoelektrane, a dijelom se zadovoljavaju i potrebe kompanija Natron i Sode Lukavac, zatim toplana Tešanj i Trabnik, osnovne i srednje škole te domaćinstva - ističe Andelija. 

VEZANI TEKST - Termoelektrane nisu ispunile plan jer rudnici iz Koncerna EPBiH nisu isporučili dovoljno uglja

Podvlači da ne može govoriti kakve se poslovna politika vodi u rudnicima izvan Koncerna.

- Za rudnike izvan Koncerna nemamo podatke i to je pitanje za Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i resornog ministra Nermina Džindića. Tu se radi o dva rudnika, RMU Banovići u kojem je država vlasnik u visini od 63 posto i RMU Kamengrad koji je privatni rudnik. Znači, rudnici iz sastava Koncerna redovno snabdijevaju svoje kupce - naglašava Andelija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.