open-navfaktor-logo
search
Direktor EPBiH
Andelija: Osnovna poruka je da neće biti smanjena plaća nijednom rudaru
Direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, Admir Andelija, govorio je za Hayat vezano za zahtjeve, koje je na današnjoj sjednici donio Samostalni sindikat radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine.
28.11.2021. u 17:40
get url
text

Andelija je kazao kako nije shvatio šta je bio zaključak tog njihovog djela tako da nije komentarisao njihove zahtjeve.

- Što se tiče generalno cjelokupne situacije vrijeme je da se to na neki način, ta ostrašćenost izađe iz svih nas. Treba da se vratimo u neke realne okvire, onako kako to i priliči partnerima u socijalnom dijalogu i da onaj sporazum koji je Sindikat dogovorio sa resornim ministrom, još u srijedu, nakon čega su prekinuti protesti u Sarajevu, da što prije sjednemo, potpišemo i da krenemo sa proizvodnjom i uglja i električne energije. Smatram da ne bi trebali čitavo građanstvo Federacije dovesti u neku neizvijesnost, pa da dođe do nekih nemira – kazao je direktor Elektroprivrede za Hayat.

Osnovna poruka rudarima je, rekao je on, da neće biti smanjena plaća nijednom rudaru.

- Ono na čemu je čitavu ovu priču Sindikat digao, jedne opšte nerede u čitavoj državi je u suštini jedna velika neistina. Neće biti smanjenja plata rudarima. Nek rudari ne strahuju za to, neka se vrate poslovima – naveo je. Naglasio je kako je najveći problem ogromna administracija koja sisa živo tkivo, sisa krv rudnicima i uništava ih - navodi Andelija.

Direktor Elektroprivrede je još jednom pozvao Sindikat da potpišu sporazum od srijede koji je dogovoren.

- Dao sam ponudu predsjedniku Sindikata rudara u FBiH i predsjedniku sindikata Kreke. Ministar Džindić i ja potpišemo sporazum u ponedjeljak koji je dogovoren, u srijedu, i naravno da idemo svi. Svi moraju podnijeti ostavke jer svi imaju dio odgovornosti za ovo što se desilo. Moja jedina je odgovornost zato što sam pokrenuo reforme i reforme su oborene. Nema problema, ali ne može biti da je pokretač reformi jedini odgovoran – istakao je Andelija u razgovoru za Hayat.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.