open-navfaktor-logo
search
Krizni štab KS
Analiza: Zašto raste broj zaraženih koronavirusom u Sarajevu
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo (KS), koji se redovno prikupljaju iz zdravstvenih ustanova, u KS je od sredine juna uočeno pogoršanje epidemiološke situacije vezane za COVID-19.
26.07.2020. u 08:22
get url
text

Kako je saopćeno iz Press službe KS, početni slučajevi su vezani i za importovane slučajeve iz susjednih država (Republika Srbija).

Od 1. juna do 24. jula u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 1.726 slučajeva s koronavirusom. U prvoj sedmici juna nije bilo aktivnih slučajeva COVID-19, uz 104 izliječena pacijenta.

- Porast broja novozaraženih je registrovan od 9. juna. U tom periodu većina slučajeva su vezani za importovane slučajeve. U narednom periodu je nastavljen trend rasta broja slučajeva, a najveći dnevni broj novozaraženih bio je 2. jula kada je potvrđeno 107 novozaraženih osoba. U julu, prosječan broj novozaraženih je iznosio 57 osoba dnevno - navodi se u saopćenju.

Uočava se tendencija porasta novozaraženih, uprkos jasno izdatim naredbama o pridržavanju i provođenju javno-zdravstvenih mjera, a to je obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, kao i na otvorenim prostorima gdje nije moguće držati distancu od dva metra.

- Isto tako, preporučen je broj osoba u zatvorenim prostorima do 50, ali uz poštivanje distance i nošenje maski, kao i 100 osoba na otvorenom prostoru uz poštivanje epidemioloških preporuka. Tokom boravka u zatvorenim prostorima, uključujući javne prostore, kao i korištenja javnog gradskog prijevoza obavezna je upotreba zaštitnih maski, bez izuzetka. Ipak, svakodnevno se uočavaju kršenja ovih naredbi, tako da i dalje nemamo efekt u smanjenju broja novozaraženih u Kantonu Sarajevo, obzirom da su propisane javno-zdravstvene mjere dokazano najučinkovitije u širenju koronavirusa - navodi se u saopćenju.

Broj hospitaliziranih pacijenata je u porastu, ali udio pacijenata koji zahtjevaju hospitalizaciju i dalje je između pet i šest posto, što odgovara projekcijama Svjetske zdravstvene organizacije, da do šest posto pacijenata ima kliničku sliku za koju je potrebna hospitalizacija. Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.109 slučajeva, a oporavilo se 605 osoba, uz 23 smrtna ishoda. 

U odnosu na spolnu strukturu, 53 posto aktivnih slučajeva su muškog spola, a 47 posto ženskog spola. Najveći broj zaraženih je u starosnoj dobi 36 do 55 godina, što je radnoaktivno stanovništvo, koje je najviše u pokretu i aktivnosti, što govori u prilog da su najizloženiji i trebaju biti disciplinovani u poštivanju izrečenih naredbi.

Ohrabruje činjenica da je mali procenat novozaraženih u starijim starosnim skupinama, 65 i više godina, što govori u prilog kako starije stanovništvo provodi preventivne mjere zaštite, u cilju zaštite vlastitoga zdravlja i zdravlja ostalih.

U uslovima proglašene epidemije u Federaciji Bosne i Hercegovine od 17. jula, pojačan je sanitarni nadzor na graničnim prijelazima i provođenje mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, a obavezuje se i provođenje svih naredbi koje donosi Federacija BiH.

- Ovo je značajna društvena odgovornost za javno zdravlje, što nas sve poziva na visok stepen solidarnosti i poštivanje svih proglašenih mjera. Stoga, poštivanje mjera je neophodno, jer time štitimo svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih, ekonomiju, poboljšavamo kvalitet života, rasterećujemo zdravstveni sistem zemlje, dajemo značajan doprinos poboljšanju javnoga zdravlja u svijetu, te izvršimo i provjeru vakcinalnog statusa djece, kroz popunjavanje propuštenih vakcina, što doprinosi zaštiti cijele populacije od vakcinom preventabilnih bolesti - istaknuto je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.