open-navfaktor-logo
search
Najavljeni prioriteti
Analiza: Šta je sve Dodik obećao, a ne može ispuniti u Predsjedništvu BiH
Pitanje granice između BiH i Srbije je, suprotno Dodikovim izjavama, već riješeno, ali su prisutni zahtjevi susjedne Srbije za izmjenama postojeće granice na tri lokacije, što nije u skladu sa interesima države BiH i što sasvim sigurno neće dobiti podršku druga dva člana Predsjedništva BiH ili, što je još važnije, podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH
16.10.2018. u 14:38
get url
text

Iako još nije zvanično preuzeo dužnost člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik je već najavio prioritetne korake na kojima će insistirati već na samom početku svog mandata. Među prioritetima je, najavljuje, odlazak visokog predstavnika iz BiH.

Zatvaranje OHR-a

- Prvo što ću učiniti jeste da ću tražiti da se on udalji odavde – izjavio je Dodik u emisiji "Ćirilica" na srbijanskoj televiziji Happy.

Odlazak visokog predstavnika iz BiH je zaista djelimično u rukama Milorada Dodika, ali ne na način na koji on to pokušava predstaviti javnosti. Zatvaranje OHR-a nije pitanje o kojem odlučuje Predsjedništvo BiH niti pojedinačno bilo koja politička opcija u našoj zemlji, već su propisani jasni koraci koje je potrebno ispuniti, a koji su definirani u Briselu još u februaru 2008. godine. Zahtjeve je postavio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira, a prethodno su ih potvrdile i institucije BiH.

Jedna od najvećih prepreka u ispunjavanju tih uvjeta je upravo Milorad Dodik. Tako je, primjera radi, za zatvaranje OHR-a potrebno da Upravni odbor Vijeća za provedbu mira "procijeni situaciju u BiH kao pozitivnu i utemeljenu na punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Uvjeti su definirani u "Programu 5+2", koji još podrazumijeva zaživljavanje vladavine prava, fiskalnu održivost te prihvatljivo i održivo rješenje za vojnu imovinu. Politika koju u posljednjih 12 godina vodi Milorad Dodik je, s tim u vezi, najveća prepreka za ispunjavanje navedenih uvjeta.

- Iako su u nekim oblastima ostvareni pomaci, hronično neslaganje vodećih političkih stranaka dovelo je do zastoja koji je spriječio punu realizaciju programa – navodi se na stranici OHR-a.

Zastava entiteta RS

Još ranije je Dodik kao prvi potez u Predsjedništvu BiH najavio postavljanje zastave entiteta RS u zgradi Predsjedništva BiH. S obzirom da su u svom kabinetu tu zastavu ranije imali i njegovi prethodnici, Dodik je dodao kako će tražiti da zastava tog bh. entiteta bude istaknuta i tokom sastanaka u Predsjedništvu BiH.

Član 5. Zakona o zastavi BiH predviđa obavezu isticanja isključivo zastave BiH na svim zgradama državnih institucija BiH, među kojima je i Predsjedništvo BiH. Također je istim zakonskim rješenjem predviđena obaveza isticanja zastava BiH prilikom službenog odlaska članova Predsjedništva BiH u inostranstvo i njihovog povratka u BiH, kao i na njihovim službenim prijevoznim sredstvima.

- U svim slučajevima iz prethodnog stava, druge zastave iz BIH neće se isticati zajedno sa zastavom BiH – navodi se također u citiranom članu.



Član 6. istog Zakon predviđa i sankcije za neupotrebljavanje zastave BiH u skladu sa odredbama člana 5.


Neodržavanje sjednica

Dodik je najavio i kako "neće biti druge sjednice Predsjednišva BiH dok ne dođe do promjene Poslovnika o radu Predsjedništva BiH".

Spomenuti Poslovnik o radu Predsjedništva BiH predviđa mogućnost održavanja sjednice ukoliko njoj prisustvuju najmanje dva člana, što znači da Dodikova odluka da ne prisustvuje sjednici ne predstavlja po automatizmu njeno neodržavanje.

Ukoliko Dodik nije zadovoljan sadržajem Poslovnika, otvorena mu je mogućnost njegovih izmjena, ali one se moraju donijeti konsenzusom, što znači da mu nije dovoljna samo njegova volja već i saglasnost druga dva člana Predsjedništva BiH.

I ako pored sveg navedenog Dodik odluči jednostavno da ne prisustvuje sjednicama Predsjedništva BiH, to bi moglo značiti i povlačenje sa te pozicije. Naime, poglavlje Izbornog zakona BiH posvećeno Predsjedništvu BiH, odnosno njegov član 8.5, predviđa da "ako član Predsjedništva BiH u toku 12 mjeseci izostane sa jedne trećine redovnih sjednica, smatrat će se da je podnio ostavku".

Granica sa Srbijom

Nizu najavljenih prioriteta u Predsjedništvu BiH je dodao i "rješavanje pitanja granice između Srbije i BiH".

Pitanje granice između BiH i Srbije je, suprotno Dodikovim izjavama, već riješeno, ali su prisutni zahtjevi susjedne Srbije za izmjenama postojeće granice na tri lokacije, što nije u skladu sa interesima države BiH i što sasvim sigurno neće dobiti podršku druga dva člana Predsjedništva BiH ili, što je još važnije, podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Jedna od najavljenih aktivnosti Milorada Dodika jeste i osveštavanje prostorija Predsjedništva BiH. Ukoliko će taj postupak pomjeriti građane entiteta RS sa pozicije najsiromašnijeg stanovništva u Evropi, sa najnižim penzijama, plaćama i sa najvišim vanjskim i unutrašnjim dugom, onda će vjerovatno takav prijedlog podržati i ostala dvojica članova Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.