open-navfaktor-logo
search
IZVJEŠTAJ
Analiza SDA: Šta opozicija zamjera vladajućoj koaliciji u KS
U  analiziranom periodu Vlada je Programom rada planirala donošenje 62 akta, od čega su usvojena 22, dok 40 akata nije razmatrano niti usvojeno, što predstavlja realizaciju od Programa rada od 35,5 posto
03.07.2019. u 13:48
get url
text

Kantonalni odbor SDA Sarajevo izvršio je analizu rada Skupštine i Vlade KS u prvih šest mjeseci mandata, koja je, kako navode, pokazala da nije ispunjena ni polovina aktivnosti predstavljenih u Programu rada Vlade KS.

U analizi rada Skupštine KS se navodi da je u prvih šest mjeseci rada održala 10 radnih i četiri hitne sjednice na kojima je razmatrano više od 160 tačaka dnevnog reda.

-U prvih šest mjeseci u toku 2019. Skupština KS je usvojila osam zakona. Do 30. juna 2019. planirano je usvajanje 35 zakona (u formi nacrta ili prijedloga). Program rada je, dakle, ostvaren sa 22,9 posto. U proteklom mandatu, 2014-2018, Skupština KS je usvojila 83 zakona, što znači godišnje oko 21 zakon ili polugodišnje oko 10 zakona. Prema ovom parametru sadašnji saziv Skupštine, premda je imao veoma ambiciozan Program rada, taj program nije ostvario i u usporedbi sa prethodnim sazivom Skupštine je manje uspješan.

Do 30. juna, kako se pojašnjava u analizi, nisu doneseni vrlo važni zakoni, programi rada i strategije koji su predviđeni Programom rada  Vlade KS. Među njima su zakoni o prekršajima protiv javnog reda i mira, o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, o lokalnoj samoupravi, o javnom okupljanju, o udžbenicima u KS, o Prosvjetno-pedagoškom zavodu, o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu, o izmjenama i dopunama Zakona o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo, o socijalnom neprofitnom stanovanju u KS i mnogi drugi.

Također, dodaje se, pojedini zakoni doneseni su po hitnom ili skraćenom postupku mada je u Programu rada planirano njihovo donošenje u redovnoj proceduri kao što su Zakon o izm. i dop. Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakon o izm. i dop. Zakona o policijskim službenicima te Zakon o izm. i dop. Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja BiH.

-Takvo nepotrebno i nenajavljeno ubrzavanje i skraćivanje rada smatramo neopravdanim jer se na taj način uskraćuje javnosti i građanima u KS učešće u kreiranju politika koje utječu na život u KS - navode iz KO SDA.

Kada je u pitanju rad Vlade KS,  navedeno je da je održala 28 redovnih i 7 vanrednih sjednica, na kojima je razmatrano oko 500 tačaka dnevnog reda.

-U analiziranom periodu Vlada je Programom rada planirala donošenje 62 akta, od čega su usvojena 22, dok 40 akata nije razmatrano niti usvojeno, što predstavlja realizaciju Programa rada od 35,5 posto. Većina tačaka dnevnog reda se odnosi na operativni rad Vlade i nije u direktnoj vezi sa ostvarenjem Programa rada, što je razumljivo jer Vlada obavlja niz kontinuiranih poslova, koji ne zavise od niti se predstavljaju u programu rada - navodi se u analizi.

-Neuspjeh u realizaciji Programa rada Vlade KS je posebno zabilježen u ministarstvima unutrašnjih poslova, obrazovanja, nauke i mladih, privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, komunalne privrede i infrastrukture te rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica - ističu iz SDA.

U galeriji pogledajte kompletnu analizu.

{$galerijaFotografija}

sda analiza
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.