Ana Kuzmanović, nova "Alisa u zemlji čuda": Uzbuđena sam i osjećam veliku odgovornost

objavljeno: 19.12.2017. u 07:56

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo večeras  sa početkom u 19.30 sati, solisti i ansambl Baleta NPS-a, izvest će balet "Alisa u zemlji čuda"  u koreografiji i režiji Aleksandra Ilića, na muziku Darje Janošević. Glavnu ulogu Alise prvi put utjelovit će balerina Ana Kuzmanović. 

- Veoma sam sretna i uzbuđena i osjećam veliku odgovornost što mi je povjereno da igram naslovnu ulogu Alise. Tokom procesa rada potpuno sam se prepustila istraživanju radoznalog duha i otvorenosti koju Alisa nosi i njenom avanturizmu pokušala dati neki svoj lični pečat, gdje se to Alisa i ja susrećemo, šta novo ona u meni kao igračici otvara i šta je to što ja mogu ponuditi novo u pristupu njoj kao liku.

Imala sam sreću da tokom proba za ulogu Alise radim sa koreografom ovog baleta Alekandrom Sašom Ilićem. "Alisa u zemlji čuda" je knjiga uz koju su odrastale generacije, ona je nezaobilazan dio djetinstva, i mislim da i u odraslima, baš kao i u djeci, budi taj poriv za istraživanjem svijeta oko sebe i u sebi, te da se kroz neobičnu vizuru govori o stvarima bitnim za život. Drago mi je što će sarajevska publika imati priliku da pogleda ovaj balet u jednoj osvježenoj postavi, i što ću se ja kao balerina predstaviti u jednom novom svjetlu. Mislim da će publika uživati u predstavi, da će vidjeti trud i rad, i da ću opravdati povjerenje koje mi je dato u ovom mom premijernom igranju Alise - izjavila je Ana.

Naslov "Alisa u zemlji čuda" obećava čudesno putovanje kroz snove, dopuštajući nam da se prepustimo mašti u neobičnom svijetu u kojem vlada zakon iracionalnog, gdje možemo doživjeti događaje u kojima iskušavamo svoje želje, stremljenja i prevazilazimo prepreke.

O predstavi koju je pripremao s Baletom Narodnog pozorišta u Sarajevu koreograf Aleksandar Ilić je rekao: "Odlučujući se da u govor tijela pretočim začudnu avanturu sna u koju je Lewis Carroll svojom romantičnom maštom poveo Alisu, intuitivno sam naslutio riznicu mudrosti iskazanu zagonetkama. Zagonetkama koje gospodare svekolikim bivstvovanjem svega živog na plavom šaru naše planete. Vješti manipulant koji iza zastora skriven povlači konce i vješto ih mrsi u vođenju i zavođenju igre sna u kojoj Zec, Vojvotkinja, Kuharica, Kraljica, Lažna kornjača..., a prije svega mudra Alisa, uz pomoć zlatnog ključa koji je čas prevelik, čas premaleni, a neprestano nedohvatljiv, čeznu da otvore vratnice čarobnog vrta."