open-navfaktor-logo
search
Botanički vrt
Amra i Edin Džeko uveličali Art market: Promocija domaćih proizvoda uz humanitarnu akciju
Novac od ulaznica ide za Roditeljsku kuću u Sarajevu
16.06.2019. u 13:53
get url
text

Blizu 50 prodajnih štandova na kojima su ručno rađeni domaći proizvodi poput odijevnih predmeta, dekorativne kozmetike, obuće, nakita..., postavljemo je danas u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Riječ je o Art marketu u organizaciji online platforme OREA. Bazar će biti otvoren večeras do 20 sati, cijena ulaznica je simboličnih dvije KM.

{$galerijaFotografija}

Novac prikupljen od ulaznica i prodaje dresova na Art marketu, bit će doniran Roditeljskoj kući u Sarajevu.

Naša kozmetika se može i jesti

- Svaki ovaj štand je posebna priča o vrijednim, kreativnim i upornim ljudima, koji u teškim vremenima vjeruju u sebe i svoje proizvode. Art market je naš odgovor na pitanje da li se može živjeti od kreativnog rada. Istovremeno je i poziv svima vama da, kada kupujete, uvijek birate domaće. Orea ima za cilj regionalno umrežavanje i omogućava da za vas čuju kupci širom svijeta. Vaše je da se bavite kreativnim radom, a mi ćemo se brinuti o tome kako da vam olakšamo posao promocije i prodaje. Ponosna sam što ćemo danas na jednom mjestu vidjeti i upoznati 50 domaćih brendova- kazala je Amra Silajdžić Džeko, suosnivač online platforme OREA.

Dodaje kako Art market ima i humanitarnu svrhu.

- Kao što znate, sav prihod od ulaznica i aukcijske prodaje dresova, namijenili smo za Roditeljsku kuću, oboljele mališane i njihove roditelje koji tu borave dok se liječe - rekla je Silajdži Džeko.

Organ look jedna je od bh. kompanija koja je postavila svoj štand u Botaničkom vrtu.

- Sa radom smo krenuli prije otprilike nekih šest godina, proizvodimo prirodnu kozmetiku. Ne koristimo nikakve konzervanse, vještačke boje. Kozmetika je potpuno sigurna pa je možete i pojesti. Sve je na prirodnoj bazi i većina proizvoda se mora čuvati u frižideru upravo zbog tog kraćeg roka trajanja. Sve se ručno radi. Prodaja ide internetom, od februara smo startali s Dm marketima, gdje se prodaju naši dezodoransi. Nudimo sapune, kreme za lice, balzame za usne, eterična ulja, kreme za sunčanje, prirodne dezodoranse od kojih se normalno znojite a ne osjeti se neugodan miris - ispričala nam je mlada Lejla Mehmedović Sofo.

Pričali smo i sa predstavnicima brenda Dots, koji rade dekorativne predmete tehnikom tačkanja.

- To je tehnika koju su baštinili stari Aboridžini iz Australije. Posljednjih godina je u svijetu dosta prisutan trend. Kod nas i u regiji malo. Radimo nakit, ukrasne dekorativne kutije, slike, odijevne predmete. Cijena naših ogrlice je od do 30 KM, slikarska platna idu do 60 KM ovisno od dimenzije. Radimo na kamenu sa Jadrana - ispričali su nam.

Posebnu pažnju izazvao Edin Džeko

U Botaničkom vrtu se mogu vidjeti štandovi sa proizvodima u motivima bosanskog ćilima, kožne torbe ručno izrađene po cijeni od 40 KM do 130 KM, eterična ulja od lavande, mente, eukaliptusa koja koštaju po bočici od deset do 12 KM, ručno rađene sapune od smilja od tri do deset KM, dekorativne jastuke koji koštaju 40 ili 50 KM. Ručno rađenu obuću, garderobu od prirodnih materijala...

Gosti bazara bili su i ambasador SAD u BiH Eric Nelson sa bračnim partnerom. Posebnu pažnju prisutnih izazvao je bh. reprezentativac Edin Džeko koji je djeci dijelio autograme, s njima se strpljivo slikao.

OREA Artmarket 16.06.2019.
1 od 22
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.