Čišćenje duše i tijela tokom ramazana na bajramsko jutro probudi možda do tada zaspale emocije ili ih barem pojača do nivoa neizmjerne, iskrene radosti.

- Sveti mjesec je mjesec kada rastemo, učimo da budemo bolji ljudi, da pronađemo smisao, da cijenimo i budemo zahvalni za ono što imamo. Svaki Bajram je poseban i radujem mu se. Ovom se možda najviše radujem. Porodica i familija se zbližila, što zbog cjelokupne situacije kojoj svjedočimo nažalost, što zbog iskrene radosti samog praznika – ističe Mistrić.

Bajram u njenom domu ne može proći bez tradicionalnih bosanskih jela i slastica, a posebno mjesto, ipak, pripada kraljici baklavi.

- Već nekoliko godina uživam praveći baklavu. Trudim se svake godine da se usavršim. Dolazim iz "teama" ružica generalno, ali sve slastice su posebne, a baklavu kao simbol Bajrama ispoštujem na svaki mogući način – iskreno govori Ammara.

Praznici bude i brojne uspomene, a Mistrić tvrdi da se za nju ništa puno nije promijenilo, odnosno nije velika razlika u načinu bajramovanja sada i kada je bila djevojčica.

- Najviše me raduju dolasci dragih ljudi i druženje, jutarnja spremanja, oblačenje najljepše haljine za taj dan i ručak s voljenima. Sjećam se da smo kao djeca iz cijele zgrade sjedili na haustoru i brojali ko je više dobio novca taj dan. Dječici je Bajram najveseliji, ali je sada i meni velika radost jer sam odrasla, pa sam u prilici i ulozi da dam, kada trče prema meni da čestitaju – pojašnjava Mistrić.

Bajram joj je nezamisliv bez ručka sa porodicom uz koji uvijek bude smiješnih doskočica.

- To je meni Bajram – naglašava Mistrić.

Svim muslimanima čestitala je Ramazanski bajram i poželjela više razumijevanja i poštovanja.

- Želim nam više razumjevanja i više poštovanja. Čak i kada taj dan prođe. Želim nam svima otvoreno srce i sposobnost da tražimo dobro u svakom čovjeku. Želim ljudima kuću punu radosti, smijeha i da zabilježe divne trenutke s najbližima jer je to najvažnija stavka u životu – poručuje Mistrić.