open-navfaktor-logo
search
Heroji Mostara
Amir Pobrić: Majka je umrla ne dočekavši da sinu nađe kosti
Amirove grudi razdire bol od dvadesete godine, kada je posljednji put vidio brata. Ni slutio nije da ga više nikada neće vidjeti. Njegovog lika, kaže, dobro se sjeća i dan-danas
08.05.2019. u 21:00
get url
text

U zoru 9. maja 1993. godine počeo je opći napad snaga Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV) na Mostar. U potpunom okruženju našao se veliki broj civila iz Mostara i prognanika iz cijele Hercegovine. Jedinice HVO-a i HV-a napale su komandu Četvrtog korpusa u zgradi Vranica u 4,35 sati ujutro svim raspoloživim sredstvima. Nakon herojskog otpora, 10. maja 1993. godine pripadnici HVO-a zarobili su 13 pripadnika Armije BiH koji se nisu htjeli predati već su krenuli u proboj iz opkoljene Komande. Svi su ubijeni, a za tijelima trojice još uvijek se traga.

Ovaj zločin, zabilježen je kamerama Hrvatske televizije (HTV), na čijim se snimcima, koji su tada u emisiji "Slikom na sliku" obišli skoro cijeli svijet, jasno vidi postrojavanje članova komande 4. korpusa iz zgrade Vranica, koji su potom mučki ubijeni na Mašinskom fakultetu, sjedištu Vojne policije HVO-a. Petnaest godina kasnije uz vojne počasti, Mostarci su se na Šehitlucima oprostili od 10 svojih heroja Fahira Penave, Alije Čame, Senada Ćehića, Dževada Čolića, Mime Grizovića, Vahidina Hasića, Dževada Husića, Zlatka Mehića, Nenada Milojevića i Nazifa Šarančića, a posmrtni ostaci Hasana Balića, Feđe Huskovića i Šefika Pobrića još nisu pronađeni.

Članovi porodica ne gube nadu da će pronaći posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Amir Pobrić vjeruje, iako je prošlo mnogo godina, da će kosti brata Šefika jednoga dana spustiti u mezar. Amirove grudi razdire bol od dvadesete godine, kada je posljednji put vidio brata. Ni slutio nije da ga više nikada neće vidjeti. Njegovog lika, kaže, dobro se sjeća i dan-danas.

- Kao da ga sada gledam. Sada bi moj brat imao 43 godine. Kćerka mu je imala samo dva mjeseca kada je zarobljen, nije stigao uživati u ulozi oca - prisjeća se Amir.

Sve ovo je ipak najteže padalo njegovoj majci Muštiji, koja je umrla a da nije dočekala da pronađe posmrtne ostatke i pokopa sina.

- To joj je bila jedina želja, da bratu ode na mezar, da zna gdje joj je dijete. Da ne ide na prazan mezar i uči Fatihu. Ali nije dočekala – priča Amir. Potajno se nada da će se probuditi savjest onih koji imaju informaciju o stradanju njihovih najmilijih. I sutra će proučiti Fatihu pred praznim mezarom, i ko zna koliko godina još.

{$galerijaFotografija}

Azra Penava, godinama se bori da pravda bude zadovoljna a krivci za mučenje i ubistvo njenog supruga Fahira odgovaraju. Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Mostaru, u junu prošle godine, oslobodilo je optužbe za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima iz zgrade "Vranica“, u kojoj je bila smještena komanda Četvrtog korpusa Armije RBiH, pripadnike HVO-a Matu Aničića, Ivana Škutora i Erharda Poznića.

Škutor je oslobođen po svim tačkama optužnice za koje se teretio, dok su Poznić i Aničić kažnjeni kaznom zatvora od po godinu dana za ratni zločin nad civilima koji su iz svojih stanova dovedeni na Mašinski fakultet.

- Presuda po ovom predmetu je napokon potvrdila optužnicu jer su optuženi Mate Aničić i Erhad Poznić dobili kaznu zatvora po godinu dana za ubistvo civila u prostorijama sjedišta Vojne policije, čiji je načelnik bio Valentin Ćorić, haški optuženik, a zamjenik mu bio Željko Džidić - ističe Penava.

Postupak protiv prvooptuženog Željka Džidića je razdvojen, s obzirom na to da se on od oktobra 2011. nalazi u bijegu. I na ovu presudu, četvrtu po redu, dodaje Penava, Tužilaštvo HNK je uložilo žalbu, zajedno sa advokatom oštećenih porodica.

Naglašava da porodice nastavljaju tražiti satisfakciju od državnog tužilaštva.

- Vjerujemo da će državno tužilaštvo i državni sud s nadležnim institucijama kad tad otkriti neposredne izvršioce svih ubistava u sjedištu Vojne policije HVO-a - poručila je Penava.

Na mostarskim Šehitlucima sura će biti obilježena godišnjica ukopa deset heroja iz Vranice te proučena dova svim ostalim šehidima. Ja-sin i hatma dovu poginulim borcima AR BiH i MUP- R BiH u agresiji na grad Mostar i Bosnu i Hercegovinu proučit će mostarski imami.

Već niz godina 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom obilježava se i kao Dan zlatnih ljiljana i Dan logoraša.

Šehitluci Mostar, zločin u Vranici 08.05.2019.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.