open-navfaktor-logo
search
Stjuardesa
Amina Karahodžić ramazan provodi u Saudijskoj Arabiji: Nedostaje mi da kuća zamiriše na naše somune
Amina Karahodžić iz Kaknja već dvije godine radi u Saudijskoj Arabiji kao stjuardesa.
29.04.2021. u 12:43
get url
text
get url
text

A ovo je ujedno i treći ramazan koji Amina provodi daleko od svog doma.

- Svaki ramazan ovdje je sve ljepši i ljepši. Ramazanski duh se ovdje osjeti baš u velikoj mjeri. Miris ramazana možete osjetiti čak i mjesec prije njegovog nastupanja. U toku dana tokom ramazana rijetko možete vidjeti ljude u supermarketima, u parkovima. Restorani i kafići i ne rade tokom dana, a poslije iftara sve se budi i tada počinje život. I tako sve do sabahskog ezana – priča Amina.

S obzirom na to da je već u dobroj mjeri upoznala arapsku kulturu i tradiciju često se na njenom meniju nađu i arapska jela.

Iftare pravi zajedno sa svojim prijateljicama i kolegicama, a osim djevojaka iz Bosne i Hercegovine, Aminine prijateljice su iz Saudijske Arabije, iz Egipta, iz Albanije, Tunisa, Maroka, Libanona.

- U mojoj kući se svakodnevno pripremaju iftari, a topa je svakako neizostavan dio moje trpeze, ali moram priznati da mi naši somuni koji zamirišu cijelu kuću mnogo fale – kaže Karahodžić.

{$galerijaFotografija}

Kaže da je imala priliku i čast da je ugoste i na iftarima kod saudijskih domaćina, te da je upoznala i Bosanke i Hercegovke koje su se udale u Saudijsku Arabiju.

- I oni vole hranu kao i mi. Volim mnoga arapska jela, a pored naše bosanske tope neizostavan dio svakog iftara je i humus. Tu su i neka druga jela kao što je kapsa, to je riža na velikom tanjiru, a na vrh ide piletina ili jagnjetina, sambosa - mali trokutići koji mogu biti punjeni sirom, mesom i slično. A pošto sam ja veliki ljubitelj slatkiša, ipak najviše volim taj dio. Meni jedan od najomiljenijih slatkiša jeste kunafah, kadaif sa sirom ili kremom koji je sličan siru, a pored kunafah tu je naravno i baklava – pojašnjava sagovornica.

Dragi su joj, kaže, i iftari u pustinji uz vatru, koje često organiziraju, a tom prilikom serviraju i arapska i bosanska jela.

- Odrasla sam u BiH i naravno da mi nedostaju naši iftari, ali moram priznati da su i ovdje iftari prelijepi, odlikuju ih druženja, ukusna hrana. Hvala Allahu dž.š. pa me je počastio da sam i umru, ellhamdulliah, imala priliku da obavim u toku ramazana. Teško je reći gdje su mi iftari ljepši, i oni u BiH i iftari u Saudijskoj Arabiji su posebni na svoj način – navodi Amina.

Priča nam da je prije nekoliko dana boravila u domu Bosanke koja se udala za Saudijca, a kojem su prisustvovale i Arapkinje te Bosanke.

- To je veoma lijepo iskustvo. Sada počinjemo da učimo arapski jezik, a podučava nas jedna Saudijka – kaže Amina.

Iftari se, ističe, uglavnom organiziraju u kućama, gdje se okuplja cijela porodica, a trpeza je bogata. Preferiraju laganiju hranu, a sehure sa "jačom" hranom.

Kaže kako je nezaobilazna i arapska kahva, koju piju nakon jela, a zaslade je hurmama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.